EXCLUSIV  Criza de la Casa Albă, șansă pentru România într-un moment tensionat

Cu 24 de ore înainte de întâlnirea președinelui Iohannis cu președintele Trump la Casa Albă, America este înghețată: toată media stă concentrată asupra audierii lui James Comey, în Senat. În restaurante, baruri, în liftul hotelului din Washington au fost transmise live aceste audieri. Încă de ieri, CNN a difuzat un ceas care arăta câte ore, minute și secunde mai sunt până când fostul șef al FBI urmează să răspundă în fața senatorilor.

Pentru publicul din România, situația poate fi rezumată astfel: există suspiciuni că oameni din campania lui Donald Trump au avut legături cu ambasada rusă și cu spioni ruși, pentru a sparge email-ul candidatului democrat Hillary Clinton. Ulterior, email-urile au fost date publicității, ieșind la iveală multe lucruri neplăcute sau la marginea legii, care au făcut-o pe Hillary să piardă alegerile. FBI, condus de Comey, ancheta situația.Gen. Michael Flynn, apropiat al lui Trump, numit pentru scurtă vreme consilier pentru securitate națională - o poziție cheie în administrația din SUA- a fost obligat să demisioneze din cauză că a ascuns relațiile sale și întâlnirile cu rușii. Senatul anchetează dacă Trump a intervenit pe lângă Comey pentru a opri ancheta și dacă după eventualul refuz al acestuia a fost demis de Trump. Oricum, Comey a admis că Trump personal nu e subiectul investigațiilor FBI.

În fața poporului american, audierile din Senat au fost un monumental exercițiu de democrație. Mesajul e unul singur: nimeni nu e mai presus de Parlamentul SUA.  Indiferent cine, începând cu președintele, se supune celor trimiși acolo prin voința poporului american. Senatorii au pus multe întrebări năstrușnice. Și aici sunt oameni, și ei sunt politicieni, la fel ca la București. Comey a răspuns cum s-a priceput la tot și la toate. Privind audierile îți dai seama că forța Americii nu stă doar în dolar și portavioane, ci și în modalitatea prin care o întreagă societate, extrem de diversă și puternic polarizată, se aliniază la micron în fața votului popular.

Cât privește întâlnirea Trump-Iohannis, ce va începe vineri la ora 21, ora României, este important de analizat contextul în care are loc. Administrația Trump se confruntă cu două crize majore: audierea lui James Comey și evoluțiile din Golf, având în centru disputa Arabiei Saudite cu Qatar-ul, unde Trump a intervenit personal. Oricât ar părea de ciudat, datorită acestei situații, președintele Iohannis are o fereastră de oportunitate. Trump nu are prea mult timp pentru Europa de Est. Practic, după ce va fi parcurs punctajul dintre Trump și Iohannis (probelemele de securitate, de investiții, relaționarea cu SUA), Iohannis va avea răgaz să introducă propriile aprecieri vis-a-vis de relațiile SUA-România și SUA-Europa. Cu alte cuvinte, Administrația Trump este atât de presată din interior și exterior încât un aliat, chiar puțin semnificativ, așa cum este România, are mari șanse să facă istorie. Așa cum Adrian Năstase a făcut când a vizitat China, în 2003. Atunci, în plină epidemie de gripă asiatică, SARS, aeroporturile de acolo se închiseseră, practic, nimeni nu mai mergea la Beijing.

Vizita președintelui Iohannis are și un angajament, chiar și mai puțin tranșant decât o alegere directă între Europa și SUA, cred că vor fi bine primite. Președintele Trump ar aprecia de o manieră personală orice dovadă, chiar privată, de susținere și respect din partea președintelui României.

Vă vom ține la curent cu evoluțiile vizitei lui Klaus Iohannis la Washington. Joi noaptea, după ora României, Iohannis era așteptat la o întâlnire cu congresmani americani. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel