Criză de personal în sistemul public. Adrian Câciu: Nimeni nu are curaj să spună realitatea. Mă miră!

Economistul Adrian Câciu a oferit mai multe sugestii pentru ministerul FInanţelor Publice cu privire la rezolvarea crizei de personal din sistemul public, afirmând că "nimeni nu are curajul să spună realitatea". 

"Face cineva, vreun politician, vreun analist, nu știu vreun expert, vreo afirmație referitoare la criză de personal din sistemul public? Asistăm de câțiva ani, iar în ultima perioada asistăm zilnic, la punerea la colț a sistemului public și a bugetarilor dar nimeni nu are curajul să spună realitatea. Iar acest lucru mă miră.

Trec peste faptul că mulți confundă funcționarii publici cu bugetarii. Funcționarii publici sunt doar vreo 170 mii de persoane din 1,25 milioane de persoane. Vorbiți toți de criză forței de muncă din sistemul privat, o criză reală, care a fost creată de bătaia de joc privind recompensarea muncii, care a condus la plecarea unui număr mare de români în afară granițelor", a scris Adrian Câciu pe Facebook. 

Unde sunt problemele reale

"Și vin, domnule, niște inteligenți și spun: rezolvăm criză forței de muncă din privat pentru că o să concediem bugetari și aceștia o să se mute în privat.

Dacă progresul omenirii era realizat de acești inteligenți, astăzi dormeam în peșteri, luminați de licurici. Nu domnilor, realitatea este că este criză de personal și în sistemul public.

Nu avem profesori destui, domnilor, nu avem medici destui, domnilor, nu avem polițiști, nu avem inspectori la protecția consumatorului, nu avem inspectori în ANAF, nu există destul personal vamal, nu există destui magistrați și nici personal auxiliar, nu există nici procurori destui, nu există evaluatori de fonduri europene destui, nu există cercetători destui etc.

Știați că statul, din lipsa de personal, este obligat să externalizeze evaluarea proiectelor din fonduri europene că nu are destulă resursă umană?

Iar banii de la UE în loc să se ducă și în salariile angajaților de la stat și să întoarcă contribuții la o valoare ridicată(prin măsuri de asistență tehnică eligibile din fonduri UE), se duc la firme private unde Dumnezeu știe cum se face normă de ore de evaluarea dar oricum prețul este de 100 lei pe ora și adăugăm și TVA-ul, în baza unor contracte făcute cu elitisti de-i vedeți prin zona politică mai nou? Ca să dau doar un exemplu", a mai arătat economistul. 

Sugestii pentru ministerul Finanţelor

"Sau știați că o astfel de externalizare conduce la un delay de cel puțîn șase luni în evaluarea proiectelor? Ca să aveți răspuns la întrebarea de ce nu se iau bani europeni. Știți că e criză de forță de muncă și în zona de securitate a României? Probabil că vrem să ne trezim cu situații tragice că în alte țări.

Toți știm că e criză de medici și profesori. Am mai zis. De ce ne ascundem după deget? Vreți o cifra? În loc să dai afară 60 mii de bugetari, ar trebui să angajezi cel puțîn 150 mii de oameni, care să lucreze în domeniile de care va zic.

Apropo de digitalizare. Sunt unul dintre cei mai mari fani ai digitalizarii, dar cu o singură condiție. Să o facă societăți mari, din extern, nu consacrații noștri care au produs sisteme IT de 20 de ani în România și care nu merg decât pe sărite.

Să fiți bine, mă plictisește subiectul despre bugetari, dar nici nu pot suportă la nesfarșit falsurile și manipulările care umblă prin târg cu capul spart", a conchis Câciu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel