Potențiala ieșire a Greciei din zona euro creează controverse în interiorul coaliției de guvernare din Germania, după ce un articol al revistei Der Spiegel, în care erau citate surse guvernamentale, susținea că Angela Merkel nu se va opune unui "Grexit" dacă Atena nu respectă linia de austeritate bugetară recomandată de creditorii internaționali.
Între timp, premierul grec Antonis Samaras i-a avertizat pe votanți că o victorie a stângii radicale, SYRIZA, la alegerile anticipate din 25 ianuarie, ar putea conduce la o ieșire a Greciei din zona euro. Nu este prima oară când Samaras agită acest spectru în context electoral.
"Retragerea Greciei (din zona euro) ar fi aventuroasă", a declarat liderul social-democrat Carsten Schneider pentru Tagesspiegel, care este de părere că un astfel de scenariu ar destabiliza celelalte țări euro.
Liderul SPD mai punctează că ieșirea Greciei din zona euro al lăsa Germania cu o povară de 80 de miliarde de euro, bani pe care Atena nu îi va mai returna.
Potrivit presei germane, cancelarul și ministrul său de finanțe Wolfgang Schauble (ambii conservatori CDU) încearcă să facă presiuni asupra alegătorilor greci și asupra lui Tsipras însuși. Totodată, demersul este controversat, inclusiv în cadrul coaliției sale guvernamentale, social-democrați, dar și conservatori exprimându-și public reprobarea.
'Cu acest scenariu al amenințării, guvernul se amestecă indirect în campania (electorală) elenă. Este extrem de riscant și este o eroare', comenta duminică și cotidianul Die Welt, apropiat conservatorilor.
Merkel, campanie pentru stânga radicală
'Această amenințare este susceptibilă să întărească și mai mult nemulțumirea în Grecia față de Germania și să-l ajute astfel pe Alexis Tsipras în campania sa. Aceasta ar putea, de asemenea, să alimenteze instabilitatea în Grecia și chiar să ducă' la o mișcare de panică însoțită de năvala spre ghișeele băncilor pentru retragerea depunerilor, continuă Die Welt.
În teorie, niciun mecanism nu prevede ieșirea unei țări din zona euro. Dar la Berlin se imaginează că, dacă Grecia nu și-ar îndeplini angajamentele, BCE ar putea să restrângă posibilitățile de refinanțare a băncilor grecești până pe punctul de a constrânge Atena să reintroducă drahma.
Stânga radicală germană (opoziția) a deschis imediat focul asupra cancelarului. 'Cu acest tip de șantaj public se dorește destabilizarea Greciei înaintea alegerilor', a estimat președintele partidului Die Linke (Stânga), Bernd Riexinger.
'Noile ipoteze asupra zonei euro sunt o imixtiune periculoasă și iresponsabilă în libertatea de vot în Grecia. Astfel se alimentează naționalismul', a întărit purtătorul de cuvânt al deputaților ecologiști (Verzii) în Parlamentul European, Sven Giegold, tot pe Twitter.
* Referințe: Agerpres; Die Zeit
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu