Criza din Italia îi dă Austriei muniție împotriva României. Nehammer ne închide definitiv ușa spațiului Schengen

Potrivit presei din Austria, Karl Nehammer apără veto-ul împotriva aderării României la Schengen și vorbește despre introducerea unor controale sporite la granița cu Italia în contextul crizei din Lampedusa.

Cancelarul federal Karl Nehammer are în vedere introducerea unor controale sporite la frontierele cu Italia, care este partener Schengen, din cauza migranților care ajung în Lampedusa.

Într-un interviu acordat ziarului Kleine Zeitung, cancelarul a răspuns afirmativ la întrebarea: "Vom controla în curând și frontiera cu Italia după ce Lampedusa a declarat stare de urgență?”.

Mai mult, publicația austriacă anunță că Nehammer vrea să mențină veto-ul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.

Nehammer anunță că Austria își va menține veto-ul împotriva României și se folosește de criza din Italia

Potrivit lui Nehammer, autoritățile austriece au intensificat operațiunile de control în zona de frontieră cu Italia, ca răspuns la instituirea stării de urgență în Lampedusa, după ce 9.000 de persoane au debarcat pe insulă.

"Urmărim acest lucru. Este vorba despre lupta împotriva rutelor de contrabandă (…)”, a declarat cancelarul, care a precizat că a vorbit la telefon cu premierul italian Giorgia Meloni pe această temă, potrivit Der Standard, citat de Antena 3 CNN.

Despre aderarea României și Bulgariei la Schengen, Karl Nehammer a afirmat că Austria își menține veto-ul.

"Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecția frontierelor externe funcționează. Acesta nu este momentul potrivit”, a spus el, pentru Kleine Zeitung.

România nu e rută de tranzit pentru migranți, dar Austria refuză cu încăpățânare să accepte realitatea

Ruta central-mediteraneană a rămas cea mai populară pentru migranţi în primele şapte luni ale anului 2023. Cei care folosesc această rută se îmbarcă de cele mai multe ori din Africa de Nord şi Turcia, traversând Marea Mediterană pentru a ajunge în Italia.

Un număr de 89,047, adică mai mult de jumătate din numărul total de încercări de a pătrunde pe teritoriul UE a fost înregistrat pe această rută, conform Agerpres, care citează cifre ale Agenţiei europene pentru protecţia frontierelor Frontex.

Mai mult, datele de la finalul anului arată că Balcanii sunt ruta principală a migranților care intră în Austria. Croaţia a înregistrat o creştere bruscă de 146% a numărului de treceri ilegale. Şi ţările de origine ale migranţilor care ajung în Croaţia s-au schimbat. În mod tradiţional, migranţii care intrau în Croaţia proveneau din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord şi Subsahariană.

La finalul anului trecut Croația a fost primită în spațiul Schengen, veto-ul Austriei fiind doar împotriva României și Bulgariei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel