Criza energetică se adâncește pe continentul european odată cu venirea iernii. Însă cu toții vrem să aflăm care este situația reală în România și cum vom trece de iarna ce ne bate la ușă.
Faptul că UE se confruntă cu o gravă criză energetică este deja un lucru cunoscut. Penuria de gaze naturale și creșterea excesivă a prețurilor la energie riscă să pună în genunchi chiar și pe cele mai înstărite țări ale Uniunii Europene. Cu alte cuvinte sărăcia energetică bate la ușa noastră, a tuturor europenilor.
În România, tărâmul celor două realități paralele, în ciuda a ceea ce unii dintre cetățeni trăiesc pe propria piele, situația pare să fie de invidiat dacă este să luăm în considerare declarațiile făcute de ambele tabere politice, declarații care, deși pe de o parte ne asigură că România deține din abundență resurse energetice, acestea nu clarifică însă la ce preț și cum vor reuși românii să plătească pentru ele.
Pe acest subiect a intervenit europarlamentarul liberal Rareș Bogdan, la România TV.
”E absolut normal ca să păstrăm această plafonare de preț până în 255 de kWh pe lună, având în vedere că 4,2 milioane de locuințe consumă până într-o sută de kilowați și practic această compensare ajută undeva la 6,5 milioane de familii. Dar situația este mult mai complexă și ține de prezența noastră pe piața europeană, unde degeaba Hidroelectrica poate să furnizeze la un preț foarte mic curentul atât timp cât tu ești pe o piață unde curentul respectiv ți-l cumpără și din Budapesta, și din Viena, Berlin și practic prețul se duce după Bursa din Amsterdam sau Bursa din Viena. Cel mai important lucru în acest context în care există o criză reală de energie este să creștem producția de energie”, a declarat Rareș Bogdan într-o intervenție la România TV.
”Trebuie să dăm drumul la reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă care aduc 2500 de megawați în plus, trebuie să dăm drumul centralei de la Iernut. Situația României spre deosebire de alte țări europene este mult mai bună. În cel mai rău caz dacă situația se complică din punct de vedere al energiei electrice, atunci trebuie să trecem la o situație în care pe o durată de cel puțin 6 luni de zile să mergem pe piața reglementată. Este singurul lucru: o situație de urgență energetică”, a mai declarat Rareș Bogdan.
”La gaz, noi nu avem probleme. Singura problemă pe care o avem la gaz este acea cantitate de care avem nevoie pentru echilibrare de 10 milioane de metri cubi pe zi pe care sper să nu trebuiască să o luăm de la firmele din Bulgaria care aparțin rușilor sau de la Gazprom. Noi suntem producători de gaz. Avem 26 de milioane de metri cubi pe care îi scoatem pe zi și avem și posibilitatea să scoatem și din depozitele Romgaz, încărcate la 86% până la ora asta, încă 23-24 de milioane de metri cubi. România nu mai e în situația în care era până în anii 1995 când industria românească funcționa la capacitate, erau și fabricile de îngrășăminte și de oțeluri care s-au închis, și atunci industria românească folosea 90 de milioane de metri cubi pe zi. Astăzi, din păcate, industria românească folosește doar 2,5 milioane de metri cubi pe zi, pentru că industria nu mai există, pentru că s-au închis capacități. Deci toată România are nevoie de 60 de milioane de metri cubi pe zi”, a concluzionat Rareș Bogdan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News