EXCLUSIV  Criza energiei din România. Ce a aflat deputatul Radu Popa (PSD): M-a oripilat, m-a șocat! Este o capcană foarte mare

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pok Rie)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pok Rie)

Deputatul Radu Popa (PSD) a vorbit despre criza energiei din România și a mărturisit că a fos șoca de ceea ce a afla.

"Am aflat o chestie care m-a oripilat, m-a şocat... Domnule, noi nu mai avem energie. Noi discutăm despre cum o impozităm, despre cum o supraimpozităm, despre cum o luăm toată. Producătorii din energie din România, la ora la care vorbim, pentru iarna asta nu mai au energie. Hidroelectrica nu mai are energie, a vândut-o. Nuclearelectrica a vândut-o. Romgaz a vândut-o.Nu avem despre ce să vorbim. Şi de aici trebuie să pornim cu analiza, cu strategia şi cu o ordonanţă de urgenţă. De la realitate! Nu putem să venim să spunem facem un fond de solidaritate pe care îl constituim din supraimpozitarea profitului producătorului", a spus deputatul Radu Popa, la DCNews TV.

"este o capcană foarte mare asta "

"Îi impozitează şi pe traderi, dar este o capcană foarte mare asta şi o problemă la fel de mare. Traderul este o firmă care nu are sediul în România. El are, să zicem 2 terawați de energie. Păi, când el a auzit prin presă că Guvernul vrea să îl impoziteze cu 80%, păi nu îşi vinde energia, înainte să dăm noi OUG? S-a vândut, s-a scos din România. Au vândut-o afară. La ora la care noi vorbim, doar 10% din energia traderilor cumpărată de la producătorii români mai este în România. 10%! Și care este efectul acestei OUG care supraimpozitează tot lanţul producători - traderi - transportatori - distribuitori - furnizori? Pleacă energia din România", a mai spus deputatul.

Youtube video image

Citește și:

De ce nu se explotează zăcământul de la Caragele. Radu Popa: Noi azi importăm energie electrică din Bulgaria. În timpul ăsta, stăm cu gazul la Caragele

Deputatul PSD Radu Popa a explicat de ce România nu exploatează zăcământul de gaze de la Caragele, din judeţul Buzău, deşi primii paşi în acest sens s-au făcut în 2017. 

"La Caragele, în 2017, Romgaz a descoperit această pungă de gaz considerată cea mai mare resursă de gaz din ultimii 50 de ani din România. Avaeu 12 sonde în exploatare în perimetrul de la Caragele şi trebuiau să mai pună încă 17 sonde. Costurile la zi erau de 45 milioane de euro şi aveau nevoie de încă 75 milioane de euro ca să scoată tot gazul de acolo. 

În 2017, conducerea Romgaz, cu ministrul de la vremea respectivă, Toma Petcu, au asumat acest plan de investiţii, şi din 2017 până în 2022 nu s-a scos nici 10%. De ce? Fiindcă fosta conducere a Romgaz, care e şi actuala conducere a Romgaz, pentru că directorul adjunct a făcut schimb cu directorul general, a avut tot felul de clienţi pe care i-a băgat să sondeze în perimetrul de la Caragele. Şi pentru că ei nu erau de specialitate, nu au avut aparatura necesară, s-au rupt sondele. Ministerul a raportat imediat, la nivelul anului 2019-2020, că e o problemă tehnică şi că sondele s-au rupt în solul de sare.

Efectul? Din 2019 încoace, România stă cu gazul în pământ la Caragele, suntem de trei ani importatori neţi de energie, am importat de la ruşi prin tot felul de subsidiare din Elveţia, Ungaria, Bulgaria. Noi azi importăm energie electrică din Bulgaria! În ultimii 10 ani, Bulgaria şi-a dublat capacitatea de producţie a energiei electrice, iar România a înjumătăţit-o. În condiţiile în care ei nu au capacităţile noastre de producţie a energiei electrice". Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel