Criza energiei se simte diferit în lume. Tomac: În țări cu economii puternice se face economie la energie. La noi curge lapte și miere

Criza energiei se simte diferit în lume. Tomac: În țări cu economii puternice se face economie la energie. La noi curge lapte și miere
Criza energiei se simte diferit în lume. Tomac: În țări cu economii puternice se face economie la energie. La noi curge lapte și miere

Eugen Tomac s-a arătat revoltat de modul în care România gestionează criza energiei. 

În cadrul unei emisiuni televizate, Eugen Tomac a afirmat că între România și țările dezvoltate există o discrepanță în ceea ce privește abordarea crizei energiei, spunând că dacă în alte țări oamenii sunt învățați ”să facă economie”, la noi ”curge lapte și miere”. 

”Obligațiile legale nu mai funcționează, pentru că și atunci când a fost modificat Codul Fiscal s-a făcut de pe azi pe mâine, fără o dezbatere publică, fără o consultare reală a mediului economic și, evident, s-au introdus poveri peste poveri. Într-o criză de asemenea proporții, suprapusă pe criza de securitate, e esențial să comunici cu cetățenii pe care-i obligi să plătească taxe în plus.

Or acum noi asistăm la un val de populism fără precedent. În țări mari, cu economii puternice, oamenilor li se spune ce să facă pentru a face economie la energie, pentru a se proteja, pentru a-și proteja locul de muncă. La noi se anunță cum curge lapte și miere într-un context în care e limpede că nu se întâmplă așa, că s-au triplat prețurile la unele produse alimentare, iar prețurile la energie au explodat pur și simplu.

Oamenii nu mai pot fi păcăliți, au nevoie de soluții pragmatice prin care să simtă că la Guvern se iau decizii responsabile, or părerea mea e că ministrul de Finanțe și ministrul Muncii sunt din alt film, pur și simplu nu sunt cuplați la realitatea societății. La fel tot Guvernul”, a declarat Eugen Tomac, pentru B1 TV.

Pregătirea pentru iarnă trebuie să fie prioritatea zero. Rusia șantajează UE cu gazele

Eugen Tomac a transmis Comisiei Europene în iulie o întrebare privitoare la măsurile luate de CE în vederea contracarării șantajului Federației Ruse cu gazele, Moscova oprind deja livrarea acestora către Polonia și Bulgaria:

„Rusia a oprit livrările de gaz către Polonia și Bulgaria, solicitând plăți în ruble, deși contractele prevăd plata în euro sau dolari americani. Bulgaria, de exemplu, este puternic dependentă de Rusia, cu până la 90 % din consumul de petrol și gaze provenind de acolo. Este evident că Moscova folosește din nou gazul pentru a șantaja Europa.

Alte state din UE pot urma. Prin urmare, poate Comisia răspunde care este situația la zi în ceea ce privește rezervele și capacitatea UE de a asigura aprovizionarea cu gaz pe termen mediu și lung a statelor membre?

Ce măsuri a luat sau are în vedere Comisia în aceste condiții?“, a întrebat europarlamentarul PMP Eugen Tomac.

Eugen Tomac: Pregătirea pentru iarna viitoare trebuie să fie prioritatea zero

„Comisia Europeană: la iarnă, Rusia va opri gazele către Uniunea Europeană.

Acesta este unul dintre scenariile pe care Comisia Europeană le ia foarte serios în calcul. Prin urmare, a luat câteva măsuri concrete pentru a face față sezonului rece 2022-2023, în cazul în care Moscova va sista complet livrările de gaze. Gazprom a sistat deja livrările de gaze către 12 state membre UE, utilizând energia ca instrument de șantaj.

Am primit această informație pe cale oficială, din partea Comisiei Europene, în baza unei solicitări pe care am adresat-o în calitate de deputat în Parlamentul European.

Comisia Europeană îndeamnă statele membre să mărească zilnic și constant stocurile de gaze pentru a asigura astfel aprovizionarea cu energie a cetățenilor europeni. Mai exact, Comisia a propus o obligație de stocare de gaz de 80% pentru 2022 și de 90% pentru anii următori. Pregătirea pentru iarna viitoare trebuie să fie prioritatea zero, atât pentru Guvernul României, cât și pentru Comisia Europeană. Ar putea fi una dintre cele mai dificile din ultimii 100 de ani.“, a scris ulterior, pe Facebook, Eugen Tomac. Vezi articolul AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel