Criză export cereale: Fermierii din Ucraina nu reduc suprafețele însămânțate cu grâu

FOTO: Freepik @rsooll
FOTO: Freepik @rsooll

Fermierii ucrainieni nu intenționează să reducă suprafețele însămânțate cu grâu, în ciuda costurilor mai ridicate după ce Rusia a părăsit acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale pe rutele maritime.

În ciuda costurile mai ridicate, ca urmare a crizei exporturilor de cereale, fermierii din Ucraina nu au în intenție să reducă suprafața însămânțată cu grâu de iarnă pentru recolta de anul viitor, a declarat ministrul ucrainean al Agriculturii, Taras Vysotskiy, scrie Agerpres, citând Reuters.

Astfel, exporturile ucrainene au fost afectate după ce, luna trecută, Rusia a decis să părăsească acordul negociat de ONU care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră.

Această decizie a sporit speculaţiile că fermierii ar putea însămânţa cu grâu o suprafaţă mai mică din cauza scăderii marjei de profit, din cauza rutelor de export mai costisitoare.

Însă, fermierii din Ucraina intenţionează să majoreze suprafaţa cultivată pentru 2024 cu rapiţă de iarnă, la nivelul record de 1,9 milioane hectare, dar ar putea reduce suprafaţa cultivată cu grâu de iarnă, conform unui studiu publicat luni de Ministerul Agriculturii de la Kiev.

Potrivit documentului, aproape jumătate dintre fermieri, mai exact 45%, nu intenţionează să reducă în toamnă suprafaţa cultivată, în timp ce 38% vor să o majoreze şi 14% nu vor semăna culturi de iarnă.

Cel mai semnificativ declin al urma să se înregistreze la suprafeţele cultivate cu orz de iarnă. De asemenea, ar putea scădea ponderea suprafeţelor cultivate cu grâu şi ar putea creşte zona cu rapiţă de iarnă.

Reducerea suprafeței însămânțată cu grâu, una infimă, de numai 0,1%

Totuşi, Taras Vysotskiy a declarat marţi pentru Reuters că posibila reducere a suprafeţei cultivate cu grâu de iarnă ar putea totaliza doar 0,1%.

”Suprafaţa cultivată cu grâu nu va scădea semnificativ, doar cu 0,1%”, a dat asigurări oficialul ucrainean.

În urma aşteptatei reduceri a suprafeţei totale cultivate cu cereale de iarnă s-ar putea înregistra şi o scădere de 5,4% a suprafeţei însămânţate cu orz în această toamnă, a explicat Vysotskiy.

Pentru recolta din 2023, fermierii din Ucraina au însămânţat cu grâu de iarnă aproximativ 4,1 milioane hectare, iar pentru orz au fost alocate aproximativ 615.000 hectare.

În mod tradiţional, în Ucraina se cultivă grâu de iarnă, responsabil pentru cel puţin 95% din producţia totală de grâu a ţării. Fermierii au finalizat aproape recoltarea grâului în acest an, obţinând 21,9 milioane tone metrice. În 2022, recolta a totalizat 20,7 milioane tone.

Citește și: Transportul cerealelor ucrainene, sprijinit din toate părțile. SUA, recunoscătoare României

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel