Piaţa de televiziune din România s-a dovedit una plină de surprize în 2010, finalul anului aducând lansări de noi posturi-10 TV şi România Ta-, cărora li se adaugă transferurile de vedete şi manageri, dar şi intenţiile unor companii, printre care şi Adevărul Holding, de a-şi lansa propriile canale. Aceste evaluări ale Mediafax sunt însă parțial invalidate de insiderii din media, care consideră că lansarea Adevărul TV se amână, după mutările spectaculoase începute cu ”atacul” dat de Putere la adresa Realitatea Tv și mai ales cu plecarea lui Radu Moraru de la B1 Tv.
Anul 2010 a început pentru televiziunile româneşti sub semnul întrebării, din cauza crizei economice mondiale, piaţa publicităţii continuând să scadă. Faţă de 2009, această piaţă a scăzut cu 10%, în lei, iar faţă de 2008, a ajuns la o scădere de 37,5%. Una dintre cele mai importante schimbări în management în televiziunea românească a fost discreta plecare a lui Sorin Oancea - unul dintre cei care au construit business-ul de media al trustului Intact - din grupul controlat de familia Voiculescu la B1, televiziunea controlată de familia Păunescu.
Pe 14 decembrie, Sorin Oancea a intrat oficial în acţionariatul televiziunii B1, din care deţine în prezent 50%, prin societatea B1 TV Channel SRL, la care este acţionară şi societatea News Television (România) SRL din Bucureşti - 50%. În acelaşi timp, Sorin Oancea continuă să deţină 25% din acţiunile societăţii Antena 3 SA, care operează licenţa televiziunii Antena 3, dar şi 10% din acţiunile societăţii Grupul Media Camina (G.M.C.) SRL, care deţine licenţele audiovizuale pentru Radio ZU şi Romantic FM. Plecarea lui Sorin Oancea de la trustul Intact s-a întrezărit, de fapt, încă din luna mai, când a fost anunţată înlocuirea acestuia din funcţia de director general al Antena 3 cu Mihai Gâdea, realizatorul emisiunii "Sinteza zilei". Pe de altă parte, grupul de media controlat de familia Păunescu s-a consolidat în februarie, odată cu preluarea de către omul de afaceri Bobby Păunescu a cotidianului Evenimentul zilei şi a săptămânalului economic Capital. În plus, în aprilie, Bobby Păunescu a devenit acţionar al televiziunii de ştiri Vox News, care emite în regim de probă din noiembrie 2009. Ulterior, în acţionariatul Vox News a intrat şi Radu Moraru, în perioada respectivă realizator al emisiunii "Naşul" de la B1. Totodată, la B1 a mers Robert Turcescu, care realizează emisiunea "100%".
Adevărul TV bate pasul pe loc
În contextul intrării lui Sorin Oancea în echipa managerială a B1, ca director general, s-a produs un alt transfer - cel al lui Radu Moraru, la televiziunea generalistă 10 TV, lansată pe 10 decembrie de compania de cablu RCS&RDS. De altfel, emisiunea lui Radu Moraru este principalul program din grila noii televiziuni, realizatorul TV fiind şi project manager al canalului. În trustul Intact a mers în acest an şi Răzvan Dumitrescu, care realizează din 26 iulie emisiunea "Subiectiv" la Antena 3. Răzvan Dumitrescu a încetat în 8 iunie colaborarea cu Realitatea TV, unde, în ultimii ani, a moderat talk-show-ul politic "Realitatea Zilei". Pe de altă parte, Mădălin Ionescu a fost înlocuit cu Simona Gherghe, care, din 30 august, prezintă emisiunea "Acces Direct" de la Antena 1. În schimb, Mădălin Ionescu a semnat un contract cu televiziunea generalistă Kanal D, unde, pe aproximativ acelaşi tronson orar, prezintă emisiunea "Drept la ţintă". În aprilie, Kanal D a primit o lovitură, prin plecarea de la postul TV a Danei Războiu. Dana Războiu a spus că renunţă la Kanal D, deoarece vrea să se mute din România într-o altă ţară, care să aibă un sistem de sănătate mai bun pentru copii. În schimb, la Kanal D a venit Christian Sabbagh, care prezintă, din 10 mai, "Ştirile Kanal D" de la ora 19.00. Totodată, Simona Pătruleasa, care s-a alăturat la rândul său Kanal D, prezintă Ştirile de weekend de la ora 19.00. De la Kanal D a plecat în februarie şi Mihaela Antoche, director al Departamentului de Ştiri şi Sport. În aprilie, ea a intrat în echipa Adevărul Holding, care îşi pregăteşte lansarea propriei televiziuni generaliste - Adevărul TV. De altfel, trustul Adevărul Holding, controlat de Dinu Patriciu, a şi primit în 12 octombrie o licenţă audiovizuală prin satelit pentru lansarea televiziunii generaliste Adevărul TV, intenţionând să lanseze postul TV şi o reţea de 40 de staţii locale cu o investiţie totală de peste 37 milioane de euro. Peter Imre, director general al trustului Adevărul Holding, şi Alexandru Sassu, director al diviziei de radio şi televiziune a trustului Adevărul Holding, nu au anunţat însă momentul în care se va lansa noua televiziune.
TVR strânge jurnaliștii lui Băsescu și ”refuzații” televiziunilor private
Şi Cosmin Cernat a părăsit Kanal D, iar de la 1 septembrie a devenit project manager în cadrul Departamentului Sport al TVR, iar în noiembrie el a câştigat concursul pentru postul de director al Departamentului Sport din Televiziunea Publică. Nu în ultimul rând, Anca Gheorghe a părăsit funcţia de director de marketing al Kanal D şi, din 15 august, este consilier pe probleme de marketing în TVR.Revenirea Ancăi Gheorghe şi a lui Cosmin Cernat la TVR, unde ambii au mai lucrat, s-a realizat pe fondul schimbării conducerii Televiziunii Publice. Astfel, fostul preşedinte-director general al TVR, Alexandru Sassu, şi-a încheiat, în martie, prematur mandatul de şef al Televiziunii Publice, fiind înlocuit prin votul Parlamentului cu Andi Lăzescu, propus în Consiliul de Administraţie al TVR de preşedintele Traian Băsescu. Printre nou intraţii în echipa TVR, în mandatul lui Lăzescu, se numără jurnalistul Adelin Petrişor. Acesta a devenit corespondent special, de la 1 septembrie, la Ştirile TVR. În plus, în august, Mircea Radu s-a alăturat TVR, după ce a câştigat un concurs de realizator de emisiuni în cadrul Direcţiei Editoriale, Departament Minorităţi, Secţia emisiuni pentru alte minorităţi. Din luna noiembrie, Mircea Radu a început să modereze emisiunea de divertisment "ÎnTrecerea anilor", difuzată pe TVR 1. Şi Moise Guran s-a alăturat TVR, renunţând la colaborarea lui cu Antena 3, şi prezintă din 18 octombrie emisiunea "Ora de business", difuzată pe TVR 2.
Pe de altă parte, pe 12 octombrie, aceeaşi zi în care Adevărul Holding a primit licenţă pentru a lansa televiziunea generalistă Adevărul TV, CNA i-a acordat o licenţă şi lui Honorius Prigoană, fiul deputatului PDL Silviu Prigoană, pentru a lansa postul de ştiri România Ta. Potrivit lui Honorius Prigoană, televiziunea România Ta s-a lansat pe 1 decembrie, fiind disponibilă în momentul de faţă unui număr de circa 600.000 de abonaţi ai platformei digitale AKTA şi ai unor operatori de cablu mici din ţară. România Ta nu are în prezent nicio staţie locală, deşi la obţinerea licenţei de la CNA, Prigoană a declarat că televiziunea va avea peste 200 de staţii locale în ţară, care vor fi operate în sistem de franciză. Totodată, în aprilie, Silviu Prigoană a solicitat Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) înregistrarea a peste o sută de mărci de posturi TV, printre care Bucureşti TV, Cluj-Napoca TV, Timişoara TV, afirmând pentru MEDIAFAX că este posibil să le pună în funcţiune el sau alţii.
În schimb, o existenţă zbuciumată a avut în acest an trustul Realitatea-Caţavencu, controlat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. În luna octombrie, compania Asesoft a preluat managementul Realitatea Media, intenţionând să facă o investiţie de 75 de milioane de euro în următorii cinci ani în grupul controlat de Sorin Ovidiu Vântu. Atunci, Sebastian Ghiţă, cel care controlează grupul de firme Asesoft, a declarat că are ca obiectiv "performanţa managerială" a Realitatea Media în următorii cinci ani, urmând ca profitul să fie împărţit între Asesoft (80%) şi Realitatea Media (20%). Pe de altă parte, la momentul respectiv, Sorin Freciu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Realitatea-Caţavencu, a spus că Asesoft se obligă, prin contractul de management semnat cu Realitatea Media, să plătească toate datoriile societăţii care deţine Realitatea TV, The Money Channel, Realitatea FM şi Guerrilla. Modificarea managementului Realitatea Media s-a produs în aceeaşi perioadă cu anunţarea noului director general al Realitatea TV, respectiv Stelian Tănase, care şi-a preluat funcţia din luna noiembrie. În schimb, în octombrie, Emil Hurezeanu a renunţat la funcţia de preşedinte al grupului Realitatea-Caţavencu, dar a rămas în cadrul trustului Realitatea-Caţavencu, fiind în prezent director editorial al lunarului Money Express şi al televiziunii de business The Money Channel.
Televiziunilor de nișă le merge bine
Pe de altă parte, piaţa televiziunilor de nişă din România a continuat să se dezvolte în acest an. Astfel, atât televiziunile din portofoliul Discovery, cât şi cele operate de NBC Universal în România au continuat să-şi crească distribuţia şi audienţa. Astfel, portofoliul Discovery Networks în România va fi completat în 20 ianuarie 2011, odată cu lansarea în România a televiziunii de divertisment pentru femei TLC, care se va adăuga posturilor Discovery Channel, Animal Planet, Discovery World, Discovery Science, Discovery Travel&Living, Discovery HD Showcase şi ID Investigation Discovery, prezente deja pe piaţa audiovizualului românesc. Totodată, de la 1 iunie, Ada Roseti, Channel Manager al Discovery Networks în România, a fost promovată în funcţia de Channel Director pentru România, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia, în timp ce Dorota Zurkowska-Bytner a fost numită Country Manager România.
Începând cu 3 octombrie, televiziunea de filme Hallmark Channel şi-a schimbat numele în Diva Universal, consolidând portofoliul de programe al NBC Universal în România, care cuprinde şi Movies 24, Sci Fi, Universal Channel şi KidsCo.
Tot în 2010, HBO Central Europe a produs integral în România un prim serial original, intitulat "În derivă", în care rolul principal este interpretat de actorul Marcel Iureş, regia fiind semnată de Adrian Sitaru şi Titus Muntean. Serialul este difuzat din 6 decembrie pe HBO România. "În derivă" are la bază formatul serialului de televiziune israelian "Be Tipul", care a fost deja adaptat şi produs de HBO US, sub titlul "In Treatment".
Şi National Geographic Channel a prezentat în acest an o producţie de anvergură, serialul "Great Migrations/ Marile migraţii", care prezintă migraţia a milioane de animale din diferite colţuri ale planetei - poveşti narate de actorul Alec Baldwin -. Serialul a avut premiera în luna noiembrie, în reţeaua internaţională a National Geographic Channel, inclusiv în România.
În plus, CNA a acordat în acest an licenţe audiovizuale pentru lansarea mai multe televiziuni de nişă, printre care: Agro Channel, Imobiliare TV şi TV Turism.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu