Criză facturi şi inflaţie. Chirieac critică măsurile propuse: Nu poţi conduce ţara cu lozinci! Diferenţa faţă de Ungaria

Foto: Gov.ro
Foto: Gov.ro

Analistul politic Bogdan Chirieac a criticat măsurile pe care le analizează guvernanţii pentru rezolvarea problemelor economice şi sociale din România, subliniind faptul că e nevoie de soluţii concrete şi bine gândite, nu de lozinci. 

"În privinţa măsurilor care se iau, e foarte interesant. Problema este că poţi tăia TVA, dar ce pui în loc la bugetul de stat? Că trebuie să plăteşti alocaţii, pensii, tot felul de lucruri în momentul acesta. Iar chestia asta că creşte gradul de colectare de azi pe mâine, mă omoară. Asta cu creşterea gradului de colectare o aud de 20 de ani. Nu se poate face de azi pe mâine. Sau mai vine câte unul, zice: 'să lucreze Direcţia Naţională Anticorupţie, să ia banii de la corupţi şi să îi dea la pensii'... Nu poţi conduce ţara cu lozinci cum sunt acestea.

Sunt mecanisme economice pe care, vrând-nevrând, dacă nu le respecţi tu pe ele, nici ele nu te respectă pe tine. Problema este, în mod evident, cu această inflaţie. Înţeleg că s-a anunţat o inflaţie de 11% până în mai anul acesta, plus posibilitatea ca România să intre în recesiune. Trimestrul patru a fost cu minus, dacă şi primul trimestru din 2022 e cu minus, atunci avem două trimestre consecutive şi oficial eşti în recesiune. Dacă mă întrebaţi, singura mea speranţă este că urmare a situaţiei actuale, pe frontieră, să nu ne lase UE, să nu ne lase NATO să picăm, să ne ţină cumva capul la suprafaţă. În rest eu nu aştept nimic de la aceste pseudomăsuri.

Asta cu plafonarea preţului la alimente ştiţi ce efect imediat va avea? Alimentele respective dispar din magazine. Clar! De la Nicolae Ceauşescu ştim asta. S-a putut în Ungaria, dar ştiţi de ce? A explicat profesorul Mircea Coşea, că de aia e important să ştii carte. Ungaria ia mia de metri cubi de gaz cu 300 de dolari, că are contract pe termen lung cu Kremlinul, pe când noi luăm cu 1.000 şi e vorba să luăm cu 1.500 de dolari mia de metri cubi. Şi atunci sigur, când plăteşti 300 de dolari pe mia de metri cubi, ai îngrăşăminte chimice, poţi să scoţi produse agricole la preţuri reduse şi sigur că toată lumea e mulţumită chiar şi cu plafonul acela de preţuri. Dar dacă tu ai închis Azomureş că nu ai gaz - principalul producător de îngrăşăminte chimice din România - şi trebuie să imporţi mai scump sau să nu foloseşti îngrăşăminte chimice, reducând producţia, sigur că o să ai produse mai scumpe. Şi dacă le-ai plafonat ce face producătorul, le vinde în pierdere? Păi nu vinde. Aici sunt problemele. Una e din birou, alta e de pe câmp", a declarat, duminică seara, la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel