CRIZĂ în farmacii declanșată de un factor important

medicamente_75796300
medicamente_75796300
Alegeri prezidentiale 2024

Producătorii de medicamente cer revizuirea cât mai rapidă a modului de finanțare a deficitului sistemului de sănătate.

Aceștia nu mai pot susține singuri finanțarea plusului de cheltuieli. Astfel, subfinanțarea sistemului de sănătate pune în pericol accesul românilor la medicamente noi. De asemenea, ar putea elimina de pe piață pastilele cu preț accesibil și ar putea anula investitiile industriei în capacitate de producție și dezvoltare.

Producătorii cer Guvernului actualizarea bugetului de referință la nivelul consumului real, introducerea calculului diferențiat al taxei clawback, actualizarea imediată a listei medicamentelor compensate și distribuirea echitabilă a poverii fiscale de-a lungul lanțului de comercializare a medicamentelor.

,,Menținerea acestei taxe, în forma actuală, poate avea consecințe economice și sociale grave, în primul rând pentru populație, prin dispariția totală de pe piață a unor medicamente și prin imposibilitatea de a introduce medicamente noi, cât și pentru companiile producătoare de medicamente, care vor fi nevoite să amâne sau să anuleze investițiile în capacitățile de producție locală” a declarat Dragoș Damian, Președinte APMGR.

Lista măsurilor propuse autorităţilor de către producătorii de medicamente

Actualizarea nivelului de referinţă pentru taxa clawback, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Pentru anul 2014, această referinţă trimestrială trebuie sa fie de cel puţin 1.95 miliarde lei, cu TVA.

Introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback, de la 1 ianuarie 2014, bazat pe delimitarea medicamentelor în două grupe. Contribuţia va fi redusă pentru anumite medicamente, formula de calcul având la bază sistemul actual de stabilire a preţului pentru medicamente generice (maximum 65% din preţul medicamentului inovator).

Actualizarea imediată a listei medicamentelor compensate cu noi molecule, concomitent cu introducerea unor acorduri preţ/volum pentru aceste medicamente, cu buget suplimentar.

Eliminarea adaosurilor distribuitorilor şi farmaciilor din valoarea contribuţiei clawback plătite de producători şi identificarea unor măsuri pentru distribuirea echitabilă a poverii fiscale de-a lungul lanţului de distribuţie a medicamentelor, începând cu trimestrul 2 al anului 2014.

Creşterea progresivă a finanţării sistemului public de sănătate pentru ca în următorii trei ani să atingă nivelul mediu european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel