Criza gazului din Republica Moldova. Vicepremierul Andrei Spînu: Presiunea, şantajul, ameninţările nu îşi mai au loc. Tot gazul furnizat va fi plătit

Criza gazului din Republica Moldova. Vicepremierul Andrei Spînu: Presiunea, şantajul, ameninţările nu îşi mai au loc. Tot gazul furnizat va fi plătit / Foto: Pixabay, de stevepb
Criza gazului din Republica Moldova. Vicepremierul Andrei Spînu: Presiunea, şantajul, ameninţările nu îşi mai au loc. Tot gazul furnizat va fi plătit / Foto: Pixabay, de stevepb

Vicepremierul Andrei Spînu dă asigurări că republica Moldova va plăti pentru tot gazul care îi este furnizat.

Publicitate

Gazul despre care compania rusă de stat Gazprom afirmă că este reţinut în Ucraina face parte din rezervele Republicii Moldova şi ţara va plăti pentru el, a declarat miercuri vicepremierul moldovean Andrei Spînu, informează Agerpres, citând Reuters.

Gazprom acuză Ucraina şi Moldova de lucruri care nu se întâmplă. Tot gazul furnizat către malul drept (al Nistrului, n.r.) este şi va fi plătit de Moldova, a scris Spînu pe aplicaţia Telegram.

Potrivit Radio Chişinău, Andrei Spînu a precizat că Republica Moldova are deja peste 200 milioane de metri cubi de gaz în depozite.

Presiunea, şantajul, ameninţările nu îşi mai au loc. Împreună ne câştigam independenţa energetică, a subliniat vicepremierul moldovean.

Gazprom a acuzat Kievul că reţine cantităţile de gaz care erau destinate Republicii Moldova şi, în acest context, a anunţat că în 28 noiembrie va începe să reducă livrările de gaz către Republica Moldova via Ucraina. 

Republica Moldova anunţă acţiuni în instanţă împotriva Gazprom, dacă ruşii taie gazul

Republica Moldova va "da în judecată Gazpromul" dacă ne va închide gazul, transmite prim-ministrul Natalia Gavriliţa. Aceasta a declarat că "dacă vom fi deconectaţi de la gazele naturale, trebuie să fie foarte clar că deconectarea are loc din motive politice, nu comerciale".

Totodată, Gavriliţa a menţionat că dacă împrumutul de peste 1 mlrd de lei pentru Moldovagaz nu se va întoarce "până la data de 1 mai 2023, noi preluăm reţeaua de transport a ţării". 

"Noi trebuie să dăm cât mai puţine motive Gazprom să ne deconecteze şi din nou, din păcate, trebuie să venim în ajutorul Moldovagaz pentru a rezolva problema lichidităţilor. Anume această sumă de un miliard 50 de milioane de lei nu-i ajunge Moldovagaz pentru a achita avansul către Gazprom pentru luna octombrie. Noi am acceptat ca Energocom să ajute Moldovagaz, îi oferă acest împrumut la dobânda ratei de bază a Băncii Naţionale care este 21,5% şi drept gaj este reţeaua de transport care este un obiectiv de importanţă strategică pentru securitatea energetică a ţării.

Dacă vom fi deconectaţi de la gazele naturale trebuie să fie foarte clar că are loc din motive politice, nu comerciale. Vom ataca în judecată dacă vom fi deconectaţi. În acelaşi timp, dacă nu se întoarce acest împrumut până la data de 1 mai 2023 noi preluăm reţeaua de transport a ţării. Noi am acţionat prin Comisia Situaţii Excepţionale cu derogare de la prevederile legii care ar necesita decizia Consiliului de Administraţie pentru a aproba acest gaj", a declarat Gavriliţa, citată de Rador.

Împrumut de 1 miliard de lei pentru Moldovagaz

Energocom va acorda companiei Moldovagaz un împrumut de peste 1 miliard de lei. Decizia a fost luată la şedinţa Comisiei Situaţii Excepţionale, a anunţat vicepremierul Andrei Spînu. "Simplu, am oferit un împrumut şi am luat în gaj sistemul de transport de gaze al ţării. Acestă decizie va permite achitarea integrală de către MoldovaGaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie şi avansul pentru octombrie", a menţionat Spînu. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel