O catastrofă globală amenință cea mai populară băutură din lume. Un studiu publicat de The Guardian avertizează că Arabica ar putea să dispară, după ce producțiile se vor reduce dramatic în următorii ani. Arabica este varietatea de cafea cea mai aromată și cel mai dorită de public, acoperind peste 70% din cererea la nivel mondial.
Publicitate
Studiul a fost realizat de centru Internațional pentru Agricultură Tropicală (CIAT) și Programul de Cercetare a Schimbărilor Climatice, Agricultură și Securitate Alimentară, pe un model care evaluează impactul încălzirii globale până în 2050.
Dezastrul se va produce mult mai repede, planta care produce cafea Arabica fiind extrem de sensibilă la creșterea temperaturii. Dacă media temperaturii va crește cu 2,5 grade Celsius, majoritatea soiurilor Arabica nu vor supraviețui. Unele țări ar putea muta producția de cafea în zone muntoase, unde este mai rece, dar Brazilia, de pildă, nu are cum să păstreze producția de Arabica la nivelul actual. Costurile vor crește, iar prețul cafelei va exploda, arată specialiștii.
Raportul ia în calcul impactul devastator al încălzirii globale asupra unor țări care depind de culturile de cafea, cum sunt Burundi, Uganda sau Nicaragua. Soluția, în cazul în care nu se reușește stoparea efectului de seră, ar fi introducerea unor varietăți de cafea modificate genetic, care să reziste la secetă și căldură, sau defrișarea pădurilor tropicale aflate pe înălțimi, pentru a restabili nivelul producției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu