Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început urmărirea penală "in rem" pentru abuz în serviciu, legat de contractarea directă a serviciilor de sortare a deșeurilor, evitând astfel legea achizițiilor publice.
"Dosarul penal a fost deschis în urma denunțului Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) din anul 2022, după ce acțiunile primarului Clotilde Armand au generat o criză a deșeurilor în sectorul 1, fapt ce a pus în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor Sectorului 1.
FACIAS a reclamat la DNA modalitatea prin care Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a gestionat încheierea contractelor pentru serviciile salubritate, alegând să nu organizeze licitații publice, așa cum impune Legea nr. 98/2006 privind achizițiile publice. În schimb, contractele, cu o valoare totală ce depășește 10 milioane de lei, au fost atribuite direct unor companii alese de Clotilde Armand.
În motivare, Primăria Sectorului 1 a invocat „extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă”, invocând conflictul dintre primarul sectorului 1 și compania de salubritate din sector, conflict generat de refuzul lui Clotilde Armand de a achita facturile restante. Dar contractele au fost atribuite în perioada martie-aprilie 2022, iar problema serviciilor de salubritate a apărut încă din anul 2021, "urgența" clamată de primar fiind doar în luna august 2021.
Deci invocarea urgenței în acest context are rolul doar de acoperi ilegalitatea acțiunilor, având în vedere că atribuirea contractelor s-a făcut 7 luni mai târziu. Astfel, prin încheierea contractelor fără a organiza licitație publică, Clotilde Armand a comis un abuz în serviciu, prin acesta obținându-se un folos patrimonial necuvenit de către companiile cărora li s-a atribuit contractele respective.
Contractele lui Clotilde nu au rezolvat problema gunoiului
Criza gunoiului din Sectorul 1 a plecat de la faptul că primarul Clotilde Armand a refuzat să plătească facturile pentru ridicarea deșeurilor, fapt ce a dus la refuzul companiei de salubritate de a mai presta serviciile. În consecință, Sectorul 1 s-a transformat într-un munte de gunoi, un pericol imens pentru sănătatea si siguranța locuitorilor sectorului 1. Din păcate pentru locuitorii celui mai bogat sector al Capitalei, contractele încheiate fără licitație nu au rezolvat problema salubrității din sector. Presa a relatat recent că situația complicată a gunoiului continuă.
Tone de deșeuri zac pe un teren din Sectorul 1, dar primăria refuză să ridice gunoiul din zona respectivă. În ultimii 3 ani, Garda de Mediu a amendat Primăria Sectorului 1 cu aproape un milion de lei și a cerut ca zona să fie ecologizată. Dar acest lucru nu s-a întâmplat nici acum, responsabilitatea fiind pasată în curtea altei instituții. În tot acest timp, locuitorii din zonă trăiesc sub amenințarea acestei bombe ecologice", transmite FACIAS, într-un comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News