Consilierul diplomatic al preşedintelui francez, Emmanuel Bonne, a fost primit miercuri, la Teheran, de preşedintele Hassan Rohani, în încheierea unei zile de discuţii cu oficiali iranieni, în încercarea de a salva acordul nuclear încheiat în 2015 şi de a aplana tensiunile dintre Iran şi Statele Unite, transmite AFP.
Dar pentru ca misiunea diplomatului francez să fie şi mai dificilă, preşedintele american Donald Trump a acuzat Iranul că îmbogăţeşte uraniu "de mult timp în secret" şi a promis, într-o postare pe Twitter, că sancţiunile ţării sale la adresa regimului de la Teheran vor urma să fie "în curând înăsprite considerabil".
Fragilizat după denunţarea sa unilaterală de către SUA, în mai 2018, acordul nuclear iranian este ameninţat şi de anunţurile autorităţilor iraniene care, ca răspuns la retragerea părţii americane, a început să renunţe, treptat, la o parte din angajamentele asumate.
În consecinţă, rezervele de uraniu îmbogăţit ale Iranului au depăşit la începutul acestei luni limita de 300 de kg, impusă prin acordul încheiat la Viena, în 2015.
"Nicio negociere nu este posibilă sub presiune", a declarat ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif înaintea întrevederii cu Emmanuel Bonne, cerând "europenilor" să "rezolve problema" determinată de retragerea SUA din acord.
Această retragere privează Republica islamică de beneficiile pe care conta ca urmare a încheierii pactului cu Germania, China, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Rusia, şi prin care Teheranul a acceptat să îşi limiteze programul nuclear în schimba reducerii sancţiunilor internaţionale.
Iranul cere statelor care sunt încă parte la acord să adopte măsurile pe care Teheranul le solicită, pentru ca interesele sale să fie garantate.
Iranul exclude de altfel categoric renegocierea acordului, aşa cum doreşte preşedintele Trump, şi susţine că va refuza cel mai mic contact cu Statele Unite atât timp cât acestea nu anulează sancţiunile impuse începând din august 2018.
La Teheran, Bonne a înmânat un mesaj scris din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron omologului său Hassan Rohani.
În cadrul întrevederii, Rohani a declarat că Iranul a "lăsat mereu uşa deschisă diplomaţiei şi dialogului", iar obiectivul rămâne "aplicarea integrală" a acordului, potrivit unui comunicat al preşedinţiei iraniene. Şeful statului iranian a adăugat că Iranul aşteaptă din partea celorlalte părţi "aplicarea deplină a angajamentelor".
Consilierul diplomatic al preşedintelui francez s-a întâlnit anterior cu contra-amiralul Ali Shamkhani, secretarul Consiliului suprem al securităţii naţionale, cu şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif şi cu adjunctul acestuia Abbas Araghchi.
Misiunea sa este aceea de a "încerca deschiderea unui spaţiu de discuţii pentru a se evita o escaladare necontrolată sau chiar un incident", a anunţat marţi ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, într-un moment în care escaladarea tensiunilor dintre Teheran şi Washington trezeşte teama izbucnirii unui conflict în regiunea Golfului.
Iranul a anunţat luni producerea uraniului îmbogăţit la cel puţin 4.5%, depăşind cantitatea maximă autorizată de acord (3.67%) şi a ameninţat că va adopta noi măsuri în următoarele "60 de zile" dacă solicitările sale nu vor fi îndeplinite. 4.5% este încă foarte departe de 90%, procentul care ar permite posibilitatea producerii unei bombe atomice.
Într-un comunicat comun, Berlin, Londra, Paris şi UE au luat notă marţi de voinţa autorităţilor iraniene de "a rămâne în cadrul" acordului. Europenii au cerut însă Iranului să "acţioneze în consecinţă renunţând la aceste activităţi şi să respecte din nou pe deplin şi fără întârziere" termenii pactului nuclear.
Miercuri, la Viena, o reuniune extraordinară a AIEA a permis părţilor europene la acest acord să amintească voinţa lor de a vedea că Teheranul respectă în mod strict obligaţiile asumate.
Ambasadoarea americană Jackie Wolcott a acuzat Iranul că se angajează într-o încercare de "extorcare nucleară".
"Este o ironie tristă că această reuniune a fost organizată la cererea SUA, regimul aflat la originea situaţiei actuale" a apreciat, la rândul său, ambasadorul Iranului Kazem Gharib Abadi.
"Ciudăţenie" remarcată şi de reprezentantul rus Mihail Ulianov, pentru care "mai întâi Statele Unite trebuie să renunţe la încercările de a impune un embargo petrolier Teheranului".
Prin retragerea din acordul de la Viena, Washingtonul a restabilit un regim de sancţiuni care a aruncat Iranul într-o recesiune violentă, făcând ca acest stat să îşi piardă, unul câte unul, partenerii externi care îi cumpărau petrolul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu