Criza Jocurilor Olimpice de la Paris: Sena rămâne nesigură pentru înot

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Cu triatlonul masculin amânat, visul politic de a înota la Jocurile Olimpice în Sena ar putea eșua, literalmente.

Marți dimineață, sportivii ar fi trebuit să înoate în Sena din Paris, luptând pentru a ieși în fruntea primei probe din triatlonul olimpic: 1.500 de metri de înot în apă deschisă. În schimb, niciun înotător nu era la vedere, potrivit Politico.

Motivul? Din nou, Sena era prea poluată pentru înot. Într-un comunicat de presă publicat la ora 5 dimineața, cu doar trei ore înainte de cursă, World Triathlon a anunțat că proba masculină a fost amânată pentru miercuri din "motive de sănătate", după ce testele de apă "au relevat niveluri de calitate a apei care nu ofereau garanții suficiente pentru a permite desfășurarea evenimentului".

Știrea, care a urmat anulării a două sesiuni de antrenament în râu din același motiv, a provocat reacții furioase din partea triatloniștilor, care se treziseră înainte de zorii zilei în speranța de a concura. "Schimbarea zilei în miezul nopții este lipsită de respect față de anii de pregătire ai sportivilor și față de toți fanii care urmau să urmărească în direct sau la TV," a scris pe Instagram belgianul Marten Van Riel, care s-a clasat pe locul patru în triatlonul masculin la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Resuscitarea înotului public în Sena, care a fost interzis de 100 de ani din cauza apelor sale pline de bacterii periculoase, este un vis de decenii al politicienilor francezi. Este menită să fie una dintre marile moșteniri ale Jocurilor pentru parizieni, care, teoretic, vor putea înota liber în râu începând de anul viitor.

Pentru a curăța râul, autoritățile franceze au investit 1,4 miliarde de euro pentru a construi un bazin gigant destinat stocării apelor uzate și pentru a preveni scurgerile din sistemul de canalizare în râu, care pot avea loc în timpul ploilor abundente.

Dar politicienii francezi știau că era nevoie de mai mult pentru a liniști publicul. De aceea, primarul Parisului, Anne Hidalgo, care și-a pariat moștenirea politică pe transformarea capitalei franceze într-un oraș mai verde, a îndrăznit recent să se scalde în apele tulburi ale râului în fața camerelor de filmat din întreaga lume, într-un gest mediatic atent orchestrat, care a contrastat puternic cu scufundarea solitară a fostului ministru al Sportului, Amélie Oudéa-Castéra, cu câteva zile înainte.

În timp ce Hidalgo a convocat presa internațională și a fost însoțită de mai mulți oficiali când a sărit în râu, Oudéa-Castéra a fost însoțită de un singur sportiv paralimpic și un singur canal de televiziune francez. Aproape a alunecat când a intrat și apoi a țipat frenetic în timp ce plutea pe spate, rezultând într-un clip care a devenit viral de atunci.

Cu toate acestea, sportivii sunt departe de a fi convinși. Unii au recurs la consumul de probiotice, în timp ce alții au încetat să-și mai spele mâinile după folosirea toaletei pentru a-și întări sistemul imunitar, a raportat Le Monde.

Conform datelor orașului Paris analizate de sursa citată, concentrațiile de bacterii E.Coli au depășit standardele de siguranță europene în mai mult de jumătate din zilele dintre 3 iunie și 23 iulie — inclusiv ziua în care Hidalgo a înotat în râu.

Aurélie Merle, directorul sportiv al Jocurilor, a declarat marți dimineață, în cadrul unei conferințe de presă, că nivelurile de bacterii măsurate în râu duminică "erau între 980 și 1553" unități formatoare de colonii (cfu) pe 100 de mililitri de apă. Trei dintre cele patru puncte de măsurare din Sena erau peste pragul pentru competițiile internaționale de înot, stabilit la 1000 cfu/100 ml.

Cu ploi abundente prognozate să cadă în Paris în această seară, există riscul ca ambele triatloane, masculin și feminin, să fie din nou amânate. Organizatorii Jocurilor au un plan de contingență: ambele probe ar putea avea loc pe 2 august, dacă vremea permite. Dacă nu, triatlonul va fi transformat într-un duatlon, renunțându-se la proba de înot — o perspectivă considerată "de neconceput" de către directorul tehnic al echipei franceze de triatlon, marți dimineață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel