Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) semnaleazã faptul cã reprezentanții Guvernului trateazã superficial criza de pe piața RCA și creșterea dramaticã a tarifelor RCA pentru transportatorii rutieri.
"Situația este cu atât mai gravã în condițiile în care actualul Guvern dorește adoptarea unui plan de dezvoltare al României, dar tot ce face în prezent este "sã îngroape" industria transporturilor rutiere, al cãrui aport în produsul intern brut este de peste 3% anual. Un Guvern care nu poate sã analizeze și sã gãseascã soluții timp de peste 6 luni pentru o piațã în care existã un dezechilibru major între cerere și ofertã, cu prețuri la tarifele RCA care s-au majorat artificial la peste 22.000 lei pentru o anumitã categorie de consumatori numai în ultimele 12 luni, cu siguranțã nu va reuși nici sã elaboreze o strategie de atingere a unei creșteri economice sustenabile pentru urmãtorii ani", se arată într-un comunicat de presă al UNTRR.
În urma întâlnirii de miecuri, 3 august 2016, cu patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM, reprezentanții Guvernului au precizat cã vor face o analizã precisã pe datele furnizate de ASF și Consiliul Concurenței, fãrã însã sã precizeze o datã în care se vor lua mãsuri, deși situația extrem de gravã impune soluții urgente pentru blocarea tarifelor RCA.
Datele transmise de ASF tot pe 3 august 2016, printr-un comunicat de presã, sunt extrem de clare: piața de asigurãri RCA a crescut cu 32% în primul trimestru din 2016 și a atins pentru prima datã echilibrul financiar, respectiv primele brute au acoperit 100% daunele și cheltuielile. Cu toate acestea, la începutul lunii iulie 2016, primele RCA la camioane, clasa B0, s-au dublat ajungând peste 22.000 lei pe an. În fiecare zi, sute și mii de camioane sunt oprite în garaj din cauza lipsei polițelor RCA, a cãror reînnoire a devenit imposibilã din cauza prețurilor exorbitante.
[citeste si]
Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM solicitã de urgențã Guvernului sã intervinã prin Legea concurenței nr. 21/1996 care la articolul 4, alineatul 3, prevede soluția de emitere a unei Hotãrâri pentru blocarea tarifelor de primã RCA pentru o perioadã de minimum 9 luni, timp în care Guvernul poate dispune mãsuri urgente pentru reechilibrarea pieței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu