Germania se confruntă cu probleme din cauza lipsei forței de muncă. Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la două milioane, potrivit unui studiu publicat joi de Asociația Camerelor Germane de Industrie și Comerț.
DIHK a făcut un sondaj în rândul a 22.000 de companii germane, iar 53% dintre acestea au spus că întâmpină dificultăți în a acoperi posturile vacante din cauza lipsei de muncitori calificați, potrivit datelor Comisiei Europene. „Putem presupune că aproximativ două milioane de locuri de muncă vor rămâne vacante”, a avertizat preşedintele DIHK, Achim Dercks. Acest lucru se traduce printr-o scădere a producției cu circa 100 de miliarde de euro. „Lipsa de angajaţi calificaţi este nu doar o povară pentru companii dar pune în pericol şi succesul în sarcinile importante în viitor precum tranziţia energetică, digitalizarea şi extinderea infrastructurii”, a spus Achim Dercks.
Criza angajaților calificați persistă în Germania de ani de zile. Sunt afectate sectoare-cheie, cum ar fi sănătatea, industria, hotelurile, restaurantele sau construcțiile. Fenomenul s-a înrăutățit și în alte țări occidentale. Soluții găsite de DIHK pentru această problemă sunt: un echilibru mai bun între viața privată și cea profesională a salariaților, includerea unui număr mai mare de persoane în vârstă pe piața muncii și reducerea birocrației.
Criza mâinii de lucru, în special a personalului calificat, se extinde în toată Uniunea Europeană. ”Marea sarcină a guvernelor în următorii 10 sau 15 ani” va fi să-şi facă ţările mai atractive pentru companii, a declarat ministrul austriac al economiei, conservatorul Martin Kocher. Ministrul austriac spune că pentru a face față acestei provocări, Europa va trebui să ia măsuri ”nu doar privind investiţiile şi impozitarea capitalului, ci şi asupra impozitării muncii şi elaborării de norme” în domeniul muncii care să atragă forţa de muncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News