Criza polițelor RCA. Mircea Coșea: Preţurile sunt extraordinar de mari. Prejudicii privind siguranţa vieţii românilor

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Erik Mclean)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Erik Mclean)

Profesorul Mircea Coșea, analist economic, a comentat situația prețurilor RCA care au explodat, după falimentul City Insurance.

"Eu zic că "este bine că avem un nou scandal", pentru că aşa iese la suprafață inactivitatea, aş spune eu, câteodată, chiar rea-voinţa unor instituții ale statului sau ale Parlamentului, în cazul de faţă. Acest ASF care, într-adevăr, beneficiază de salarii şi indemnizații enorme faţă de standardele româneşti, nu are niciun fel de intervenţie benefică pe piaţa asigurărilor. Lasă lucrurile să se degradeze. În ultima clipă, a intervenit în scandalul care a fost acum câteva luni. Această creştere a preţurilor se adaugă la ceea ce înseamnă bugetul familiilor din România şi al societăţilor comerciale. Acest costuri foarte mari ridică costurile de producție, ridică, până la urmă, preţurile şi determină o scădere a condiţiilor de viaţă şi a standardelor de viaţă. 

Cât despre faptul că mulţi şoferi nu îşi mai fac această poliţă RCA pentru că nu au suficienţi bani, acesta a mai spus: "Evident! Preţurile sunt extraordinar de mari, condiţiile de rambursabilitate sunt mediocre sau sub mediocre. În caz de accident, un cetăţean umblă, aleargă de nu se mai poate şi atunci preferă să nu îşi mai facă. Ceea ce este un lucru foarte grav, pentru că asta duce la o creştere a lipsei de previziune în ceea ce priveşte numărul de accidente şi cheltuielile care rezultă pentru îngrijirea persoanelor, pentru repararea maşinilor.

Această auto-oprire a cetățeanului român faţă de ceea ce i se oferă pe o piaţă reglementată, care ar fi trebuit să fie piaţa asigurărilor, reprezintă, până la urmă. un atentat la condiţiile de viaţă. Dacă ai maşină, trebuie să fii asigurat, pentru că nu ştii ce se întâmplă. Preţurile astea foarte mari îi fac pe români să se sacrifice, să nu mai facă, să îşi ia un risc foarte mare. Asta înseamnă că ne apropiem de o societate care nu numai că neglijează interesele cetăţeanului, dar chiar pur și simplu îi aduce anumite prejudicii în ceea ce înseamnă siguranţa vieţii lui", a declarat Mircea Coșea, la Antena 3.

Vezi și: Scumpiri asigurări RCA. Preşedintele ASF vine în Parlament pentru a da explicaţii

"ASF nu poate interveni"

"Având în vedere legislația europeană în vigoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară a menționat întotdeauna faptul că nu poate interveni, în sensul impunerii nivelului primelor de asigurare, indiferent de categoria și tipul autovehiculului sau de segmentul în care se încadrează proprietarul acestuia. Orice încălcare a directivelor europene (în cazul de față, Directiva 2009/138/EC privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare - Solvabilitate II) poate atrage procedura de infringement.

Cu referire la modul de stabilire a tarifelor RCA de către societățile de asigurare, precizăm că acestea își calculează tarifele RCA bazându-se, în principal, pe propriul istoric al daunalității și pe previziunile cu privire la evoluția acesteia și a altor cheltuieli care decurg din încheierea contractelor RCA, potrivit art. 18 – Stabilirea primei de asigurare RCA și informarea asiguratului din Legea nr. 132/2017", se arată în comunicatul transmis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel