Preşedintele francez Emmanuel Macron a respins miercuri ideea unui guvern de uniune naţională, considerând-o 'nejustificată în acest moment' pentru depăşirea crizei în urma alegerilor legislative de duminică, dar chemând în acelaşi timp la un compromis cu forţele politice pentru constituirea 'unei majorităţi clare', relatează AFP
Adresându-se francezilor pentru prima oară după scrutinul de duminică, Macron a recunoscut 'fracturile' scoase la iveală de aceste alegeri şi a făcut un apel la clasa politică 'să înveţe să guverneze şi legifereze diferit'.
Preşedintele francez mai dispune doar de o majoritate relativă în Adunarea Naţională după legislativele de duminică şi trebuie să găsească alianţe fie caz cu caz, fie în cadrul unei coaliţii.
'Pentru a avansa util, revine acum grupurilor politice să spună în deplină transparenţă până unde sunt pregătite să meargă', a afirmat Macron.
Subliniind că scrutinul a făcut 'din majoritatea prezidenţială prima forţă politică a Adunării Naţionale', dar fără majoritate absolută, 'responsabilitatea sa este, aşadar, de a se lărgi, construind fie un contract de coaliţie, fie majorităţi text cu text'. Aruncată în incertitudine, Franţa este puţin obişnuită cu acest tip de scenariu, contrar partenerilor săi europeni precum, spre exemplu, Germania, după cum a amintit Macron în discursul său.
Preşedintele a mai anunţat că, încă din această vară', trebuie adoptate 'o lege pentru puterea de cumpărare şi pentru ca munca să fie mai bine răsplătită, primele decizii pentru a merge spre ocuparea deplină, alegeri puternice privind energia şi clima, măsuri de urgenţă pentru sănătatea noastră, fie că este vorba despre spitalele noastre sau epidemie'.
Macron a mai precizat că executivul va începe să 'construiască această metodă şi această configuraţie nouă' la revenirea sa de la summitul UE de joi şi vineri de la Bruxelles, fără însă a pronunţa vreodată numele prim-ministrului Elisabeth Borne.
Liderii partidelor politice franceze care s-au întâlnit marţi cu preşedintele Emmanuel Macron, după ce coaliţia acestuia a pierdut majoritatea parlamentară în urma alegerilor, au refuzat stabilirea unor alianţe care să-i redea liderului de la Elysee susţinerea în legislativ şi i-au cerut să vină cu propuneri concrete prin care să accepte compromisuri, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.
Macron a început marţi o serie de reuniuni de două zile cu liderii principalelor partide pentru a găsi o posibilă ieşire din dilema creată de rezultatul legislativelor desfăşurate duminică, în urma cărora coaliţia Ensemble! (Împreună) a lui Macron a pierdut majoritatea în Adunarea Naţională, dar nici nu poate fi imaginată vreo majoritate alternativă a opoziţiei.
Preşedintele francez i-a primit marţi dimineaţă pe liderul formaţiunii de dreapta Republicanii, Christian Jacob, şi pe secretarul general al Partidului Socialista (PS), Olivier Faure.
După încheierea discuţiei Jacob a semnalat presei intenţia partidului său de a continua în opoziţie, de o manieră hotărâtă, dar responsabilă, adăugând că îi revine lui Macron sarcina să pună propuneri pe masă.
Totuşi, Christian Jacob, care l-a descris anterior pe Macron drept un politician arogant, a subliniat că o alianţă a formaţiunii sale de dreapta cu coaliţia acestuia ar echivala cu o trădare a propriului electorat conservator. Propuneri concrete i-a cerut liderului de la Elysee şi socialistul Faure, care a spus că a avut o discuţie interesantă cu Macron.
Acesta trebuie să facă propuneri şi vom vedea de ce parte ne aşezăm, a mai afirmat Olivier Faure, fără a da vreun indiciu asupra unui eventual acord.
La rândul său, liderul formaţiunii centriste MoDem, Francois Bayrou, un aliat important al lui Macron, a apreciat după discuţia cu acesta că este nevoie de ceva apropiat de (un guvern de) uniune naţională. Liderul de la Elysee a avut consultări şi cu alţi politicieni, inclusiv cu lidera extremei drepte Marine Le Pen, a cărei formaţiune a obţinut la aceste alegeri un rezultat peste aşteptări.
Dacă măsurile care vor fi prezentate sunt de bun simţ le vom vota, a spus Marine Le Pen după ce a discutat cu Macron, fiind însă exclusă o alianţă a extremei drepte cu partidul prezidenţial, care în seara alegerilor a subliniat că va face alianţe numai cu partide conforme cu orientările sale, adică partide proeuropene şi proclimat.
Coaliţia centrist-liberală Ensemble! (Împreună), care s-a sprijinit în timpul primului mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron pe o majoritate confortabilă (fixată la 289 de deputaţi), are după alegerile legislative de duminică doar 245 de mandate de parlamentar din totalul celor 577.
Restul Parlamentului francez este repartizat în principal între extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen, care a realizat o ascensiune inedită cu 89 de deputaţi, stânga unită la iniţiativa tribunului său Jean-Luc Melenchon (cel puţin 150 de deputaţi) şi dreapta clasică, cu circa 60 de deputaţi. Vezi articolul inițial aici!
Revista TIMES a publicat o analiză referitoare la provocările pe care Macron va trebui să le înfrunte în cel de-al doilea mandat al său, în fotoliul de președinte al Franței.
Președintele francez Emmanuel Macron a sperat că realegerea sa din aprilie îi va consolida poziția la putere și îi va consolida agenda. Cu toate acestea, Macron a primit o lovitură majoră în timpul alegerilor legislative de duminică din Franța, scrie TIME. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News