Criza prețurilor la energie. Cotațiile la bursă au crescut de patru ori în decembrie 2021 față de anul anterior

foto pexels
foto pexels

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 1.139 lei pe MWh în luna decembrie 2021.

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 1.139 lei pe MWh în luna decembrie 2021, valoare de patru ori mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului anterior, respectiv 284 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier, transmite Agerpres.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 2,6 miliarde de lei, în creştere de la 627 milioane de lei în decembrie 2020. Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a crescut cu 5,7%, până la 2.239.931 de MWh. Cota de piaţă a PZU a fost de 42,71% în luna decembrie, în scădere cu 3,87%. Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 350 de participanţi, dintre care activi au fost 246.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare. 

AFEER face apel către autorități: Urgentați decontarea corectă a compensărilor

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER consideră că ajutorarea consumatorilor, în special a celor casnici pe timpul anotimpului rece este utilă și, mai ales, necesară, dar trebuie făcută în mod cât mai simplu și clar fără a afecta industria energetică, se arată într-un comunicat remis DC News.

”Furnizorii de energie electrică și gaze naturale, companii membre ale AFEER, sunt pregătiți și vor acționa pentru aplicarea  legislației, respectiv a tuturor măsurilor de plafonare și compensare a facturilor. Din păcate, OUG 3/2022, care vine cu măsuri suplimentare de sprijinire a consumatorilor, introduce și dispoziții care vor avea un efect dezastruos pentru furnizori”, declară domnul Laurențiu Urluescu, președinte AFEER. 

Impactul financiar al schemei de sprijin depășește cu mult 3 miliarde de lei

Potrivit estimărilor asociației, impactul financiar al schemei de sprijin depășește cu mult 3 miliarde de lei, sumă comunicată de către autorități ca fiind alocată pentru această schemă. De aceea, facem apel la autorități să deconteze corect și la timp, în conformitate cu prevederile legale, evitând riscul ca furnizorii să nu mai poată să susțină financiar sprijinul asumat de stat pentru consumatori și astfel să apară întârzieri la plată pe tot lanțul energetic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel