Criza problemelor de sănătate mintală, aflate tot mai mult în creștere, explicată de un om de știință

foto: Freepik
foto: Freepik

Richard Dawkins, un cunoscut om de știință din Marea Britanie a încercat, să explice rata de creștere tot mai mare a bolilor mintale.

Creșterea cazurilor de boli mintale în țările dezvoltate ar putea fi atribuită "ratei uimitoare" a schimbărilor tehnologice, potrivit biologului Richard Dawkins.

Autorul britanic emblematic și om de știință evoluționist, în vârstă de 83 de ani, a lansat teoria că evoluăm prea încet pentru a ține pasul cu mediul nostru, creând un dezechilibru care ne perturbă sentimentul de bunăstare.

El a lansat teoria într-o apariție la un podcast duminică, repetând ani de cercetare care au legat utilizarea rețelelor sociale de depresie în rândul tinerilor, printre alte afecțiuni moderne.

"Mulți oameni sunt îngrijorați că ritmul schimbării este de așa natură încât nu mai suntem bine adaptați să trăim în el", a spus Dawkins ascultătorilor podcastului. "Aceasta este o mare îngrijorare", a completat cercetătorul.

În ciuda acestor preocupări, dezbaterea continuă cu privire la relația dintre progresul tehnologic și bunăstarea umană – un studiu condus de "Institutul de Internet" din Oxford nu a găsit nicio "punte" care să le lege pe cele două.

"Cu siguranță, rata cu care evoluăm genetic este minusculă în comparație cu rata cu care evoluăm non-genetic și cultural", a spus Dawkins gazdelor podcastului TRIGGERnometry. 

"Și o mare parte din bolile mintale care afectează oamenii pot fi pentru că ne aflăm într-un mediu imprevizibil în continuă schimbare. Într-un mod în care strămoșii noștri nu au fost niciodată", a adăugat biologul.

"Se pare că, cei mai mulți dintre noi, reușim să facem față destul de bine ratei uimitoare de schimbare din timpul vieții. Totuși, ceva încă ne scapă"

Dar Dawkins – care a promovat o relație combativă cu tendințele culturale privind genul, credințele religioase și alte subiecte politice pe care le consideră contrare raționamentului științific bazat pe dovezi – a fost reticent în a susține pe deplin această teorie.

"De fapt, cred că este uimitor cât de rezistenți suntem", a spus autorul unor cărți revoluționare precum The Selfish Gene (1976) și The God Delusion (2006).

"Se pare că, cei mai mulți dintre noi, reușim să facem față destul de bine ratei uimitoare de schimbare din timpul vieții. Totuși, ceva încă ne scapă", a opinat Dawkins.

Un studiu internațional publicat în noiembrie anul trecut în revista Clinical Psychological Science, care a folosit date de la două milioane de oameni cu vârste cuprinse între 15 și 89 de ani, pare să susțină argumentele lui Dawkins pentru optimism.

Cercetătorii, a căror cohortă de două milioane de subiecți s-a întins pe 168 de țări, au găsit asocieri mai mici decât s-ar aștepta dacă internetul sau rețelele sociale online ar provoca daune psihologice pe scară largă. 

Profesorul Andrew Przybylski, de la Oxford Internet Institute, care a condus cercetarea, a publicat un studiu similar despre utilizarea Facebook anul trecut. 

În acel studiu, publicat în revista Royal Society Open Science, el și co-autorii săi au folosit date despre ratele de anxietate, depresie și autovătămare din 2000-2019 în aproximativ 200 de țări.

Bunăstarea a fost evaluată folosind date din sondaje față în față și telefonice efectuate de intervievatori locali, iar sănătatea mintală a fost evaluată folosind estimări statistice ale tulburărilor depresive, tulburărilor de anxietate și autovătămării.

"Am căutat foarte mult o 'punte' care să lege tehnologia și bunăstarea și nu am găsit-o"

"Am căutat foarte mult o 'punte' care să lege tehnologia și bunăstarea și nu am găsit-o", a spus Przybylski.

"Ideea populară că internetul și telefoanele mobile au un efect negativ general asupra bunăstării și sănătății mintale nu este probabil să fie corectă", potrivit lui Przybylski.

"Este într-adevăr posibil să se întâmple lucruri mai mici și mai importante, dar orice afirmație cuprinzătoare despre impactul negativ al internetului la nivel global ar trebui tratată cu un nivel foarte ridicat de scepticism", a concluzionat cercetătorul de la Oxford. 

Cercetările sale, cu toate acestea, contravin mai multor studii care pretind să arate că rețelele sociale și această eră uluitoare a schimbărilor tehnologice au înrăutățit sănătatea mintală a persoanelor de vârstă mijlocie, a milenialilor, precum și a tinerilor. 

În apariția sa în podcast, Dawkins și-a exprimat îngrijorarea mai directă cu privire la alte aspecte ale impactului tehnologiei asupra evoluției.

"Dacă am pierde electricitatea, dacă am pierde brusc tehnologia cu care suntem obișnuiți", se îngrijora Dawkins, omenirea ar putea să nu fie capabilă să se adapteze la timp, fără mari tulburări sociale și moarte, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel