Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat mobilizarea rezerviştilor.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi mobilizarea rezerviştilor, într-o perioadă specială, cu scopul de a completa efectivele armatei care luptă împotriva miliţiilor proruse din provincia Donbas şi se confruntă cu ameninţarea militară rusă la frontierele sale, transmite EFE.
Trebuie să îmbunătăţim pregătirea de luptă a trupelor ucrainene în perspectiva oricărei modificări a situaţiei operative, a declarat Zelenski într-o alocuţiune televizată.
Şeful statului ucrainean a anunţat că în scurt timp vor fi organizate exerciţii de antrenament pentru rezerviştii care vor face parte din unităţile de apărare a teritoriului.
Cu ceva timp în urmă, Zelenski a ordonat creşterea numărului de membri ai acestor unităţi - din care fac parte inclusiv vânători şi pădurari - la circa două milioane.
El a dat asigurări că, pentru moment, nu există necesitatea unei mobilizări generale în rândul populaţiei şi a exclus riscul unui război la scară mare cu Rusia, motiv pentru care a respins apelurile de a impune legea marţială în Donbas, în ciuda recunoaşterii de către Moscova a autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk.
Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război.
Decizia a fost condamnată de comunitatea internaţională drept o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei.
VEZI ȘI: Hartmann: Doamne ferește să plece Zelenski printr-o lovitură de stat. M-a uluit declarația lui
„Astăzi, ruperea oficială a teritoriului Ucrainei pune o problemă asupra administrației, pentru că poporul ucrainean spune: Ne-ai promis că salvezi Ucraina! Uite că n-ai salvat-o. Doamne ferește să plece Zelenski printr-o lovitură de stat sau să piardă alegerile peste 2 ani și să vină un naționalist de tip extremist la putere în Ucraina, pentru că atunci vom avea o problemă fundamentală de ce se întâmplă în subsolurile puterii ucrainene.
Până acum am vorbit de ce se întâmplă la suprafață, tancuri, tunuri, soldați, dar dacă cineva va decide, din elita Ucrainei, având banii respectivi, economia țării fiind oligarhică, nu deschisă și liberală ca în România, să subvenționeze un astfel de efect asimetric de tip nuclear, se schimbă datele jocului.
M-a uluit această referință de la Conferința de Securitate de la Munchen, unde așteptam de la Zelenski un mesaj seminal politic, de statalitate a Ucrainei, dar el a indus ideea că dacă Ucraina nu primește asigurări de securitate din partea semnatarilor Memorandumului de la Budapesta, adică SUA, Marea Britanie și Rusia, Kievul poate considera memorandumul ca fiind caduc. Zelenski a declanșat un fior de groază. Memorandumul de la Budapesta e tratatul nuclear, iar la amenințarea cu declararea acestuia ca fiind caduc ai două posibilități. Ori îl declari caduc și nu faci nimic, ori îl declari caduc pentru a-ți face propriile bombe atomice“, a spus, la DC News, analistul de politică externă H. D. Hartmann.
În contextul agresiunii ruse din estul Ucrainei, Germania face primii pași: Potrivit informațiilor Spiegel, Ministerul Afacerilor Economice a suspendat procesul de certificare pentru Nord Stream 2.
Cancelarul Olaf Scholz a declarat, marți, la Berlin, că a cerut Ministerului Federal al Economiei să ia măsurile administrative necesare pentru ca gazoductul să nu poată fi certificat pentru moment.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu