Pe fondul riscului de perturbare a aprovizionării cu gaz rusesc a regiunii în cazul escaladării tensiunilor legate de Ucraina, Japonia a anunţat că va livra Europei o parte din importurile sale de gaz natural lichefiat (GPL), .
Mai multe petroliere programate iniţial să transporte GPL în Japonia au pornit deja spre Europa şi sunt aşteptate să sosească luna aceasta, şi ar urma şi altele în martie, a declarat ministrul japonez al economiei, comerţului şi industriei (Meti), Koichi Hagiuda, în faţa presei la Tokyo, informează Agerpres.
În schimb, el a subliniat că importanţa acestor livrări este condiţionată de faptul ca Japoniei însăşi să-i fie furnizat mai întâi suficient GPL.
Arhipelagul nipon este unul dintre cei mai importanţi importatori mondiali de GPL, de care depinde foarte mult pentru a-şi asigura producţia de electricitate, a-i funcţiona fabricile şi a se încălzi iarna. Dar s-ar putea ca Japonia să nu aibă prea mult gaz de trimis în Europa, având în vedere că şi ea se luptă în prezent să obţină aprovizionări suficiente, în timp ce frigul este deosebit de dur în ţară la începutul acestui an, notează AFP.
Hagiuda a menţionat situaţia energetică 'dificilă' a Japoniei în acest moment, explicând în acelaşi timp că Tokyo a dorit să răspundă la apelurile ambasadorilor SUA şi Uniunii Europene în Japonia pentru a ajuta Europa să se aprovizioneze cu GPL.
O posibilă invazie rusă a Ucrainei alimentează temerile privind suspendarea livrărilor de gaze ruseşti către Europa în cazul măsurilor de represalii ale ţărilor occidentale împotriva Moscovei. Cu toate acestea, acest scenariu nu este considerat cel mai probabil de către analiştii din sectorul energetic, notează AFP.
VEZI ȘI: Fără gazul din Rusia, Ungaria nu ar putea plafona prețul la facturi. Altfel, ar fi IMPOSIBIL
Plafonarea preţurilor la utilităţi pentru gospodăriile din Ungaria nu ar fi posibilă fără importurile de gaz din Rusia, a afirmat joi şeful de cabinet al premierului ungar, transmite MTI, citat de Agerpres.
Gergely Gulyas a subliniat într-o conferinţă de presă că menţinerea dialogului cu Rusia este în interesul Ungariei şi al Europei în ansamblu, la fel şi întărirea legăturilor economice în cea mai mare măsură posibil.
El a adăugat că Europa trebuie să facă tot posibilul pentru a împiedica un conflict, un război ori violenţe în Ucraina şi în regiune.
Ungaria este "conştientă de poziţia şi ponderea sa", a menţionat oficialul ungar, explicând că din acest motiv probabil că nu va depinde de Ungaria "dacă SUA şi Europa doresc sau vor să ofere Rusiei garanţiile pe care le cere".
Totuşi, problemele securităţii energetice şi relaţiile cu Rusia sunt inseparabile în egală măsură pentru Ungaria şi pentru Europa, a insistat Gulyas. Potrivit şefului de cabinet al premierului ungar, rezervele de gaz ale Ungariei din Rusia sunt asigurate până în 2036.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu