Criza se face resimţită în Germania. Băncile germane resping cereri de finanţare pentru credite ipotecare

Fotografie de la Emre Can Acer, Pexels
Fotografie de la Emre Can Acer, Pexels

Cetăţenii din Germania încep să simtă din ce în ce mai tare criza. Acum, dorinţa de a-şi cumpăra o casă pare să devină tot mai greu de îndeplinit. 

Bundesbank (Banca Federală) atrage atenţia că băncile din Germania şi-au înăsprit condiţiile de creditare la împrumuturile private pentru locuinţe, în al doilea trimestru, mai mult ca niciodată, de la introducerea analizei privind finanţările efectuate de Banca Centrală.

Băncile explică fenomenul prin înrăutăţirea perspectivelor pe piaţa imobiliară rezidenţială şi scăderea bonităţii clienţilor; ele aplică acum standarde mai severe în cazul cererilor de împrumut pentru construcţia sau achiziţionarea de case, ba chiar tind să respingă solicitările de finanţare.

Din cauza creşterii puternice a inflaţiei, determinată mai ales de preţurile la energie, evaluăm mai strict solvabilitatea clienţilor, respectiv costurile de trai ale acestora, transmite o mare bancă germană, citată de "Handelsblatt". Banca recomandă clienţilor să utilizeze capitaluri proprii, suficiente şi în măsura în care este posibil, să facă rambursări mai mari.

Şi creşterea ratelor dobânzilor pune presiune pe bugetele private - la începutul anului, clienţii încă mai puteau obţine un împrumut de 300.000 de euro pe 10 ani de la majoritatea instituţiilor financiare mari din Germania, la condiţii cuprinse între 0,75 şi 1% dobânda pe an.

La începutul lunii august, o astfel de finanţare era disponibilă la o dobândă de circa 3 procente. Totuşi, spre deosebire de alte ţări europene, în Germania, creditele pentru construcţii au de regulă o durată mai lungă, fapt ce reduce riscurile. Astfel, creşterea ratelor dobânzilor nu devine vizibilă decât atunci când o parte semnificativă din împrumut a fost deja rambursată, scrie Rador. 

Înainte de a fi mai bine, trebuie să fie mai rău: De ce e nevoie să fie zdrobite economia și piața muncii pentru a le salva

”Este de înțeles dacă ești complet confuz în ceea ce privește piața muncii și economia. Motivul pentru care te simți în întuneric este că motivele pot părea contraintuitive. Federal Reserve Bank, entitatea care controlează masa monetară a Statelor Unite, trebuie să înrăutățească economia înainte de a se putea îmbunătăți.

Președintele Fed, Jerome Powell, admite deschis că economia trebuie să fie ”răcită” pentru a lupta împotriva inflației. Rețineți că Powell și secretarul trezoreriei, Janet Yellen, au ratat marcajul de start, susținând inițial că această creștere a inflației este doar ”tranzitorie” și își va reveni după un timp. Însă a atins recorduri nemaivăzute de 40 de ani” punctează Jack Kelly într-o opinie din Forbes. 

Conform descrierii, Jack Kelly este CEO, fondator, recrutor executiv la una dintre cele mai mari firme din lume din domeniul său de expertiză, lăudându-se cu plasarea a mii de profesioniști în companii de top, în ultimii 20 de ani.

În continuarea opiniei sale, Kelly scrie că ”Unul dintre singurele instrumente ale Fed acum este creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce face mult mai scumpă cumpărarea unei case cu un credit ipotecar, utilizarea cardurilor de credit sau căutarea de împrumuturi pentru a începe o afacere. Rezultatul este că oamenii vor renunța la achiziționarea de locuințe, vor reduce cheltuielile, vor renunța la începerea unei afaceri, iar companiile vor concedia lucrători și vor îngheța angajările”.

El mai precizează că Guvernul nu a lăsat Fed-ului prea multe variante de a interveni, ceea ce a dus la un șomaj ridicat, teoria fiind că economia se va contracta.  CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel