Criza se face simțită și în Franța. Oamenii, nevoiți să renunțe la micul dejun sau cină, din cauza inflației - Studiu

Criza se face simțită și în Franța. Oamenii, nevoiți să renunțe la micul dejun sau cină, din cauza inflației - Studiu / Foto: Pixabay, de Arcaion
Criza se face simțită și în Franța. Oamenii, nevoiți să renunțe la micul dejun sau cină, din cauza inflației - Studiu / Foto: Pixabay, de Arcaion

Cei mai nevoiaşi francezi îşi reduc cheltuielile pentru hrană din cauza inflaţiei, potrivit unui studiu.

Alegeri prezidentiale 2024

Marea majoritate a celor mai modeste gospodării din Franţa au fost forţate să taie din cheltuielile cu alimentele din cauza inflației, relatează Agerpres. 42% dintre acestea chiar şi-au suprimat una dintre mesele zilnice, potrivit unui studiu privind precaritatea alimentară publicat sâmbătă de compania internaţională de sondaje şi cercetare de piaţă IFOP şi citat de EFE.

Potrivit IFOP, care a analizat la începutul lunii martie situaţia a ceva mai mult de o mie de francezi care câştigă salariul minim interprofesional (1.353 de euro net pentru 35 de ore pe săptămână), inflaţia nu doar că i-a obligat pe aceştia să scadă cheltuielile destinate petrecerii timpului liber sau aşa-numitele cheltuieli de prisos, ci inclusiv nevoile alimentare au fost foarte greu de acoperit pentru gospodăriile cu venituri mai mici.

Aproximativ 79% dintre cei consultaţi, potrivit datelor IFOP publicate sâmbătă de ziarul Le Parisien, au declarat că şi-au redus achiziţiile de alimente.

Oamenii, nevoiți să renunțe la micul dejun sau cină


Puţin mai mult de jumătate din eşantion (53%) au indicat că şi-au redus porţiile şi 42% au declarat chiar că au eliminat o masă, cum ar fi micul dejun sau cina.

Studiul mai arată că unul din doi respondenţi afirmă că în prezent cumpără mai puţine fructe şi legume din cauza inflaţiei, în ciuda potenţialelor efecte dăunătoare asupra sănătăţii lor.

Rata inflației în Franța



Potrivit Institutului Naţional de Statistică din Franţa (INSEE), rata inflaţiei în această ţară a scăzut la 5,6% în martie, cu 1,3 puncte procentuale mai puţin decât în februarie, un minimum care nu se mai înregistrase din septembrie 2022, când rata inflaţiei a fost chiar de 5,6%.

Alimentele, însă, au continuat să se scumpească în martie, până la 15,8%, faţă de 14,8% luna precedentă. Acest lucru este valabil atât pentru produsele proaspete (de la 15% în februarie la 16,6% în martie), cât şi pentru restul alimentelor (de la 14,8% la 15,6%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel