Sociologul Ana Bulai a afirmat că dezorganizarea urbană din București a dus la problemele din construcții și termoficare care sunt acum de actualitate.
Ana Bulai a vorbit despre modul defectuos în care Bucureștiul este gestionat din punct de vedere urbanistic. Sociologul a afirmat că deciziile politice au dăunat și au luat locul celor potrivite.
”Se întâmplă ca în energie. Poate că în cazul planurilor de dezvoltare urbanistică nu se observă sau lumea nu înțelege. Dar iată ce s-a întâmplat în cazul energiei, vede oricine. Au închis, pentru că așa ne-am autofaultat, centralele pe cărbune. Nu s-a deschis nicio centrală nucleară, eoliană sau de alt fel. Ca urmare, de la o producție consistentă, acum suntem în minus”, a spus Val Vâlcu, gazda interviului.
”În cazul energiei, deși nu sunt expert în domeniu, a fost vorba de o decizie politică care nu a avut un studiu de fezabilitate care să îi arate real impactul”, a precizat Ana Bulai.
”Ideea e că am închis fără să deschidem. Aici se întâmplă la fel. În ideea că vom avea în doi-trei ani un plan, nu se mai construiește nimic până atunci”, a mai spus Val Vâlcu.
”În ceea ce privește energia, este o decizie, iar situația în care am ajuns a ținut și de efectele unei decizii de liberalizare a prețurilor insuficient evaluată ca impact. Acum, avem la nivel european o schimbare de optică ce nu este bine clarificată. Noi avem o strategie europeană, Orizont 2030, cu obiective de mediu, care sunt constant încălcate inclusiv de marii finanțatori - mă refer la Germania, Franța, Italia. Avem, în domeniul energiei, deschiderile de exploatări de cărbune și reutilizarea materialului fosil în producerea de energie”, a mai spus Ana Bulai.
”Revenim la situația din București. Aici nu depindem de Comisia Europeană?”, a ridicat problema Val Vâlcu.
”Ba da, situația din București depinde foarte tare, pentru că majoritatea banilor sunt bani europeni. Bucureștiul nu are o situație financiară prea grozavă, deși este unul dintre cele mai bogate orașe din Europa”, a explicat Ana Bulai.
”Nu a oprit Comisia construcțiile”, a intervenit Val Vâlcu.
”Nu, a cerut Plan Urbanistic General (PUG), iar când a venit vorba de PUG, care trebuia să aibă la bază Planurile Urbanistice Zonale (PUZ), de la toate sectoarele, a intervenit ceea ce vă spuneam: divergențele și lipsa de comunicare dintre Primăria Generală și Primăria Sectoarelor (...). Lucrurile au explodat acum și încă nu au explodat cine știe ce. O să explodeze atunci când o să se pună problema de intervenții reale în termoficare, pentru că sistemul de termoficare al Bucureștiului nu poate funcționa, din punct de vedere al eficienței și eficacității, așa cum a fost proiectat de regimul comunist și, la un moment dat, va trebui să trecem pe un sistem mult mai fragmentat, fără CET-uri mamut care trimit apă din vest către est și din nord către sud.
Este absolut energofag și ineficient financiar. Iar atunci, probabil, va veni o directivă de la Uniunea Europeană și repede, și pe genunchi vom face ceva fără cap și fără coadă, fără să înțelegem că totuși această nevoie nu este una care vine din structurile europene, așa cum ne place nouă să dăm vina pe Uniunea Europeană, ci ține de eficiența cheltuielii unor resurse. Nimic nu ne-a împiedicat, de exemplu, să gândim platforme de panouri solare pe terasele blocurilor. Am preferat o soluție de tipul izolării termice, depășită la nivel european, dar mult mai aproape de interesele locale”, a spus Ana Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News