Criză Ucraina: Marea Britanie trimite personal militar în Ucraina. Anunț de impact al lui Cameron

Premierul David Cameron a anunțat marți că Marea Britanie va trimite personal militar în Ucraina pentru a oferi trupelor Kievului asistență logistică, de intelligence (informații ale serviciilor) și de antrenament. El a precizat că trupele Marii Britanii vor sta departe de zona de conflict din Est.

Anunțul lui Cameron arată, între altele, că a percutat rapid criticile de săptămâna trecută ale unei comisiii a Camerei Lorzilor, care a concluzionat că Londra și Uniunea Europeană au interpretat eronat semnalele Kremlinului înainte de începutul conflictului din Ucraina și că Europa a intrat ca o "somnambulă" în această criză.

Într-un discurs susținut în Camera Comunelor, Cameron a adăugat, potrivit BBC, că nu exclude ca pe viitor să meargă mai departe, dar că deocamdată Londra oferă doar asistență "neletală" Ucrainei. El a precizat că nu crede că există o soluție militară pentru criza din Ucraina.

David Cameron a arătat că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui înăsprite dacă Ucraina va fi în continuare destabilizată. Șeful Executivului a menționat că, probabil, statele Baltice și Polonia vor fi de acord cu această măsură.

Ce a răspuns Putin, întrebat dacă urmează un război Rusia-Ucraina

"Nu suntem la etapa livrării de echipament letal. Vom livra în schimb o serie întreagă de echipament neletal, precum ochelari de vedere nocturnă, pe deja am anunțat că îl vom trimite Ucrainei. În decursul lunii viitoare vom disloca personal britanic pentru a oferi asistență și ajutor pentru antrenamente, de la informații tactice, la logistică și îngrijire medicală, lucruri pe care ei le-au cerut", a declarat Cameron.

"Totodată, vom dezvolta un program de antrenament de infanterie cu Ucraina pentru a îmbunătăți durabilitatea forțelor ei. Asta va implica personal britanic; vor sta departe de zona de conflict, dar cred că ăsta este genul de ajutor pe care trebuie să-l oferim", a spus Cameron.

Care va fi următorul pas al SUA, după decizia aliaților britanici

Decizia Londrei vine într-un moment în care Statele Unite ale Americii și o parte a aliaților săi europeni cântăresc opțiunea livrării de arme către Ucraina. 

SUA și UE au acuzat că al doilea acord de la Minsk, implementat la 15 februarie, a fost violat de separatiști, care au capturat orașul strategic Debalțeve și forțează preluarea controlului în Mariupol. Secretarul de Stat John Kerry a declarat sâmbătă că Rusia ar putea fi lovită cu noi sancțiuni economice dacă destabilizarea Ucrainei persistă.

Criza din Ucraina. Senatorul SUA John McCain: Mi-e rușine cu țara mea

 

Întrebat în legătură cu livrarea de echipament letal trupelor Ucrainei, Cameron a spus: "Nu spun că excludem pentru totdeauna să mergem mai departe - știu că America se gândește atent la asta - dar cred  că am avut discuții în Consiliul Național de Securitate și am luat decizii clare, potrivit cărora suntem la momentul livrării de asitență neletală, de ajutor, de sfat. Și cred că ați auzit același lucru și din partea ucrainenilor: ne văd ca pe un prieten foarte puternic și cred că asta ar trebui să fim".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel