Asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, devine primul înalt oficial al Administrației Obama care califică drept "invazie" acțiunile Rusiei în Ucraina.
Victoria Nuland, experta Washingtonului în probleme euroasiatice, a prezentat joi, în fața comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, o analiză a crizei ucrainene și a răspuns la întrebările congressmanilor americani pe această temă.
Discursul integral al Victoriei Nuland poate fi citit pe site-ul Departamentului de Stat al SUA
Legislatorul Brian Higgins a întrebat-o pe Nuland în legătură cu asistența pe care rușii le-au oferit-o separatiștilor, constând în arme, artilerie grea, bani și soldați. "Practic, constitue asta o invazie?".
În primă fază, Victoria Nuland a replicat că "am spus foarte clar că Rusia este responsabilă pentru alimentarea războiului", dar Higgins a insistat pentru un răspuns cu "da" sau "nu".
"Am mai folosit acest termen în trecut, da", a arătat Victoria Nuland.
Președintele Barack Obama, secretarul de Stat John Kerry și ambasadorii SUA, dar și lideri mulți europeni, precum Angela Merkel, au evitat să numească agresiunea Rusiei drept o "invazie" de teamă că vor inflama adițional legăturile deja șubrede cu Rusia.
Nuland: SUA iau în considerare creșterea letalității ajutorului oferit Ucrainei
Potrivit Victoriei Nuland, Washingtonul deja "livrează Ucrainei un volum semnificativ de ajutor nonletal de securitate, arme defensive. Problema este dacă să creștem letalitatea, problema ține de tipurile de sisteme".
Întrebată dacă SUA ar putea, mai degrabă, să le dea bani ucrainenilor pentru cumpărarea armelor, Nuland a răspuns că guvernul de la Kiev are "multe dificultăți" în a convinge statele să-i ofere arme dacă americanii nu fac ei înșiși asta.
Câți bani au băgat SUA în Ucraina de la începutul crizei
Victoria Nuland a arătat că "investiția americană în Ucraina" merge dincolo de ocrotirea a unui singur stat european, ci este despre protejarea unui sistem de reguli care ar trebui să guverneze întreaga lume.
"De la începutul crizei, Statele Unite ale Americii au oferit aproape 355 milioane de dolari asistență externă - pe lângă împrumut de 1 miliard din mai 2014 - pentru a consolida securitatea energetică; protejarea celor mai săraci cetățeni de creșterea costului la gaze; ajutor pentru lupta anticorupție; întărirea sistemului vamal ucrainean - 118 milioane de dolari doar suport de securitate - și sprijinirea reformelor politice, a alegerilor și guvernării curate", a arătat Nuland.
"Și asta nu este tot. Bugetul președintelui include și o solicitare FY16 de 513 milioane de dolari - aproape de șase ori mai mult decât solicitarea FY14 - pentru a consolida aceste eforturi. Lucrăm cu Europa, Ucraina și FMI pentru a întări economia țării și a susține implementarea planlui de reforme al guvernului, incluzând aici un nou împrumut de 1 miliard de dolari din partea SUA. Dacă Ucraina continuă să facă eforturi concrete cu privire la agenda reformelor economice, Administrația SUA este dispusă, împreună cu Congresul, să ia în considerare livrarea unui împrumut adițional de până la 1 miliard de euro în 2015", a declarat Nuland.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu