Crize peste crize în Franța, înainte de Jocurile Olimpice. Pariul politic al lui Macron umbrește evenimentul

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a pus speranțele ca Jocurile Olimpice de la Paris să-i consolideze moștenirea. Cu toate acestea, o decizie controversată privind alegerile legislative anticipate l-a lăsat într-o poziție politică fragilă, umbrindu-i momentul, scrie Reuters.

Pe măsură ce se pregătește să primească peste 100 de șefi de stat și zeci de mii de spectatori pentru ceremonia de deschidere de vineri de pe malurile Senei, Macron se află într-o poziție dificilă - un președinte nepopular, la conducerea unui guvern interimar, găzduind cel mai mare eveniment sportiv din lume în mijlocul unor temeri sporite de securitate.

"Macron se aștepta să organizeze Jocurile ca un împărat," a spus istoricul francez Patrick Weil. "Dar acum este un președinte șchiop."

Luni, plimbându-se prin Satul Olimpic, Macron a apărat decizia de a dizolva parlamentul și a negat că instabilitatea politică rezultată ar umbri Jocurile.

"A fost decizia mea," a spus el, referindu-se la hotărârea de a convoca alegerile înainte de Jocuri. "Nu există un gust amar. Din contră, am făcut ceea ce trebuia făcut înainte de Jocuri. Acum ne putem concentra pe deplin pe ele."

Pentru a evita o criză pentru câteva săptămâni, a sugerat că este puțin probabil să numească un nou prim-ministru până la finalizarea Jocurilor. "Există un fel de armistițiu," a declarat el.

Macron a convocat votul legislativ după o înfrângere usturătoare în alegerile pentru Parlamentul European, când partidul său a fost devansat de extrema dreaptă, Raliul Național (RN). El a dorit ca scrutinul să aducă claritate politică.

În schimb, alegătorii francezi au oferit un parlament blocat, în care niciun bloc politic nu a reușit să formeze un guvern, lăsând cabinetul anterior al lui Macron să gestioneze treburile zilnice în regim interimar.

"Jocurile Olimpice sunt o pauză extraordinară, un moment strălucitor pentru țara noastră," a spus legislatorul de extremă dreaptă Julien Odoul. "Dar dificultățile compatrioților noștri continuă, în ciuda Jocurilor Olimpice. Și această Adunare Națională nu este în măsură să ofere un răspuns."

Consilierii lui Macron, oficialii Jocurilor Olimpice, parlamentarii și personalitățile publice au subliniat pentru Reuters că spectacolul va continua, cu ani de planificare pentru securitate și logistică neafectați de politica internă. Cu toate acestea, unii au recunoscut că criza politică va avea ecou asupra Jocurilor.

Aceasta nu era situația prevăzută. În discursul său de Anul Nou, Macron a vorbit cu mândrie și optimism despre anul care urma. "O dată într-un secol găzduiești Jocurile Olimpice și Paralimpice," a spus el. "2024 va fi un an de determinare, de alegeri și de regenerare."

Însă, după mai bine de șase luni, speranțele lui Macron de a-și regenera mandatul s-au evaporat, iar criza politică provocată de alegerile anticipate a contribuit la o cerere turistică mai slabă decât se aștepta pentru Jocuri.

Rezervările de zboruri și hoteluri pentru Paris în timpul Jocurilor Olimpice au fost mai mici decât se anticipa, conform unui raport Reuters din această lună, experții indicând costurile ridicate, temerile de securitate și tumultul politic drept cauze.

Dramatismul neîncetat al alegerilor din SUA - care a inclus o tentativă de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump și retragerea președintelui Joe Biden din cursă - a atras de asemenea atenția de la evenimentul principal al lui Macron.

La Satul Olimpic, luni, Macron a strâns mâinile voluntarilor, afișând un zâmbet încrezător. "Suntem pregătiți," a spus președintele polițiștilor, mulțumind personalului pentru eforturile lor.

Ministrul francez al Sportului, Amelie Oudea-Castera, a recunoscut că ultimele săptămâni au fost "dificile din punct de vedere politic". Totuși, a respins ideea că criza politică a pătat Jocurile. Ea a spus că Franța poate răsufla ușurată că extrema dreaptă nu a câștigat suficiente locuri pentru a forma un guvern, așa cum preconizau unele sondaje.

"Această vară, Jocurile vor permite țării să se unească mai mult ca niciodată," a declarat ea pentru Reuters.

Arielle Dombasle, o cântăreață și actriță franco-americană, a atras recent atenția pe rețelele de socializare cu o interpretare spectaculoasă a unui număr olimpic la Primăria din Paris, îmbrăcată într-o fustă albă, lungă și o perucă blondă.

"Există o critică intensă în rândul francezilor asupra Jocurilor Olimpice, care sunt totuși o reuniune internațională uimitoare a celor mai extraordinare specimene umane: omul care sare cel mai sus, femeia care înoată cel mai rapid," a spus ea. "Există o atmosferă de anxietate. Lumea este într-o dezordine, ca să spunem cel puțin. Dar aceste Jocuri sunt ocazia pentru cele mai mari sărbători."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel