Criză datorii. Precedent într-o țară UE care cutremură băncile

Guvernul Croației va implementa începând de luni o schemă financiară intitulată "un nou început", în baza căreia datoriile a zeci de mii de croați vor fi șterse.

Datoriile celor 317.000 de croați care au conturile bancare blocate reprezintă o povară economică pentru țara de 4,4 milioane de locuitori. După șase ani de recesiune, prognozele de creștere în cazul Croației nu sunt optimiste nici pentru anul acesta.

"Apreciem că măsura va fi aplicată pentru 60.000 de cetățeni", a declarat vicepremierul Milanka Opacic, potrivit Reuters. "Prin urmare, li se va da șansa unui nou început, fără povara datoriei", a mai spus el.

Pentru a fi eligibili, croații trebuie să îndeplinească anumite criterii: datoria lor trebuie să fie mai mică de 5.100 de dolari, iar salariul lor lunar să nu fie mai mare de 138 de dolari. Cei care vor să beneficieze de pe urma schemei guvernamentale nu trebuie să dețină proprietăți sau să aibă economii.

Criză franc elvețian. Premierul Poloniei: "Sunt de partea cetățenilor, nu a băncilor"

 

Deși se estimează că programul va costa până la 31 de milioane de dolari, agenția de presă austriacă APA scrie că guvernul se așteaptă ca beneficiile pe termen lung să depășească investițiile. 

Premierul socialist Zoran Milanovic a convins mai multe orașe, companii publice și private, cei mai mari furnizori de telecomunicații, dar și nouă bănci să șteargă datoriile unor cetățeni. Guvernul nu va compensa băncile pentru pierderi.

Experți: Măsură fără precedent, succes incert

Cumulat, datoriile tuturor croaților ating 4,11 miliarde de dolari, iar datoriile ce urmează a fi șterse reprezintă mai puțin de 1% din acest total. Însă pentru croații eligibili schema guvernului va conta enorm, permițându-le să-și refolosească conturile bancare. Prin reducerea datoriilor cu mai puțin de 1%, Croația eliberează de obligații aproape 20% dintre debitorii săi.

Economiștii califică măsura guvernului croat drept excepțională și fără precedent, dar sunt sceptici cu privire la succesul ei. "Nu pot să mă gândesc la nimic asemănător", spune Dean Baker, co-director al "Center for Economic and Policy Research", cu sediul la Washington, conform Washington Post.

"Nu sunt sigur că este cea mai bună soluție pentru a ajuta persoanele cu venituri mici. Dacă creditorii se vor aștepta ca acest precedent să se repete vor cere dobânzi foarte ridicate debitorilor cu venituri reduse", a mai spus Baker.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel