Croaţia acordă garanţii de stat pentru a menţine pe linia de plutire un important şantier naval

Guvernul croat a anunţat joi că va oferi garanţii de stat în valoare de până la 150 milioane kuna (23 milioane dolari) pentru a menţine pe linia de plutire unul din cele mai mari şantiere navale din Croaţia şi ai da timpul necesar pentru a găsi un partener strategic, informează Reuters.

Şantierul naval 3.Maj din oraşul port Rijeka este deţinut de Uljanik, cel mai mare grup de construcţii de nave din Croaţia, grup care mai are un alt şantier naval în portul Pula, plasat deja sub protecţia legii falimentului. 

Conform normelor UE, un guvern nu poate oferi ajutor financiar pentru un şantier naval dar poate garanta creditele furnizate de alte părţi.

"Această garanţie va ajuta la obţinerea unui împrumut acordat de banca croată de stat HBOR sau băncile comerciale. Intenţia noastră este să facem posibilă continuare lucrărilor la navele care sunt aproape de finalizare şi să reducem pagubele pentru veniturile statului", a declarat ministrul croat al Economiei, Darko Horvat.

La rândul său, premierul croat Andrej Plenkovic a subliniat că obiectivul pe termen lung este să ofere şantierului 3.Maj timpul necesar pentru a găsi un partener strategic care să asigure viitorul sustenabil al afacerilor, care ar putea include mutarea unei părţi a activităţilor spre portul Pula, unde are sediul central grupul de construcţii de nave Uljanik, la care statul croat deţine o participaţie de 25%.

În ultimii doi ani guvernul de la Zagreb a plătit 4,5 miliarde kuna băncilor, după ce a garantat împrumuturile acordate celor două şantiere navale ale grupului Uljanik, pentru că navele comandate nu au putut fi livrate.

Aceste garanţii au afectat finanţele publice ale Croaţiei care anul trecut a înregistrat al doilea an consecutiv de surplus bugetar. Un buget solid este un element crucial în strategia Croaţiei de a adera la zona euro în următorii 4-5 ani. 

Pentru acest an autorităţile de la Zagreb se aşteaptă la un mic deficit bugetar de 0,3% din PIB, urmând să revină la un surplus de 1% din PIB în următorii trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel