Croația a luat decizia să introducă serviciul militar obligatoriu, cu o perioadă de două luni.
Croaţia, ţară membră NATO din 2009, va introduce un serviciu militar obligatoriu cu o durată de două luni pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, începând din ianuarie 2025, relatează vineri presa croată, potrivit agenţiei EFE și Agerpres.
Ministrul croat al apărării, Ivan Anusic, propusese această măsură la începutul anului, în cadrul modernizării generale a forţelor armate în cooperare cu NATO, deşi nu a oferit atunci detalii despre durata acestui stagiu militar şi nici despre pregătirea inclusă.
Ideea a fost sprijinită de premierul de centru-dreapta Andrej Plenkovic, care a argumentat atunci necesitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu prin "circumstanţele actuale de pericole de securitate în lume", făcând referire la războiul din Ucraina.
După cum a explicat vineri portalul de ştiri Index, cele două luni de stagiu militar obligatoriu vor include o instrucţie de bază pentru trupele de infanterie, dar tinerii vor avea posibilitatea de a solicita o scutire de la acest stagiu pentru obiecţii de conştiinţă, însă în acest caz vor trebui să urmeze un stagiu de serviciu civil alternativ, cu o durată mai mare.
Guvernul croat estimează că între 4.000 şi 4.500 de tineri vor fi instruiţi în fiecare an în trei cazărmi, ei având posibilitatea ca la finalul celor două luni să urmeze o carieră militară profesionistă. Croaţia a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2008 şi a format o armată profesionistă înainte de a se alătura NATO.
Țările din UE în care serviciul militar este obligatoriu sunt: Grecia, Austria, Danemarca, Suedia, Finlanda și cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania. Ca urmare a faptului că o însemnată parte din aceste state au graniță comună cu Federația Rusă, este lesne de înțeles de ce serviciul militar a fost păstrat în vigoare și cetățenii sunt instruiți pentru a-și apăra țara.
Serviciul militar este obligatoriu, de asemenea, în Norvegia, Republica Moldova și în Ucraina, țara atacată de Rusia în februarie 2022. De asemenea, serviciul militar obligatoriu este prestat de toți bărbații cetățeni elvețieni, iar femeile pot și ele presta serviciu militar voluntar.
Rusia și Belarus, țări partenere, au de asemenea serviciul militar obligatoriu. La fel și Cipru, Armenia și Azerbaidjan.
Precizăm și că Franța a lansat în 2019 o formă de recrutare mai blândă a tinerilor prin care să urmeze un serviciu civic voluntar.
În ceea ce privește reintroducerea serviciului militar obligatoriu, oficiali cu rang înalt din mai multe națiuni europene au vorbit în ultimul an despre necesitatea ca aceste state să adopte din nou instruirea populației pentru un eventual război.
Boris Pistorius, ministrul Apărării din Germania, a spus de curând că Berlinul trebuie să ia în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu.
„Trebuie să ne întrebăm cine urmează să apere această ţară când lucrurile devin serioase“, a declarat Boris Pistorius.
De asemenea, ministrul Apărării din Polonia, a vorbit despre posibilitatea unui război cu Federația Rusă. Țara va reintroduce serviciul militar obligatoriu începând de anul acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu