Croația vrea reintroducea serviciului militar obligatoriu, după 17 ani de la eliminarea recrutării

FOTO: Freepik @user11849519
FOTO: Freepik @user11849519

De noua lege a reintroducerii serviciului militar obligatoriu vor beneficia anual până la 18.000 de tineri.

Citește și: Țara europeană care reintroduce armata obligatorie

Autoritățile croate merg mai departe cu planurile sale de a reintroduce serviciul militar obligatoriu, la 17 ani după ce recrutarea tinerilor în armată a fost eliminată, relatează luni dpa, scrie Agerpres.

Un proiect de lege privind reintroducerea obligativității serviciului militar va fi prezentat în curând în parlament, a indicat luni ministrul croat al apărării, Ivan Anusic, citat de portalul index.hr.

Serviciul militar va fi de două luni și va cuprinde o pregătire de bază, primii recruți urmând să își înceapă serviciul la 1 ianuarie 2025.

Se așteaptă ca parlamentul croat să aprobe acest proiect de lege.

Săptămâna trecută, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat planuri similare pentru țara sa. Acolo, serviciul militar va avea o durată de 75 de zile.

Noua lege îi vizează pe tinerii de până în 27 de ani

Între 4.000 și 4.500 de recruți sunt așteptați în anul 2025, potrivit ministrului croat al apărării. Anual, între 17.000 și 18.000 de tineri croați împlinesc 18 ani. Noua lege îi vizează pe cei cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani.

Potrivit proiectului de lege, oricine are posibilitatea de a amâna serviciul militar pentru a-și finaliza mai întâi studiile. Croații pot refuza serviciul militar din motive de conștiință, dar ar trebui să efectueze un serviciu civil alternativ.

Costul pregătirii unei generații de recruți s-ar ridica la aproximativ 5 milioane de euro (5,58 milioane de dolari), a estimat ministrul Anusic.

Având în vedere situația actuală de securitate, nu este oportun să fim economi când vine vorba de echiparea și modernizarea armatei, a spus în continuare el, evocând recenta mărire a salariilor ofițerilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel