Iată cum poţi face chiar tu, la tine acasă, renumitul desert inventat în 2013!
Cronut este o delicatesă inventată în 2013, de patiserul francez Dominique Ansel. Deși se aseamănă la formă cu gogoșile americane și este prăjită în baie de ulei, aluatul este cel de foitaj, specific croissantelor franțuzești. Dominique Ansel a pregătit pentru prima dată cronut în Franța, dar a început să le vândă la patiseria sa din New York. Pot fi servite simple, împreună cu dulceață, ciocolată sau glazurate. Iată cum prepari delicioasa crogoașă.
250 făină (granulație 450)
250 făină (granulație 550)
10 g sare fină
7 g drojdie instant
60 g zahăr
275 g unt (82% grăsime)
160 ml apă
160 ml lapte (3,5% grăsime)
ulei, pentru prăjit
Combini apa și laptele. Dizolvi drojdia în lichid, încorporezi cele două tipuri de făină cernută, sarea, zahărul și 50 g de unt moale, apoi amesteci. Frămânţi aproximativ 10 minute, până ce aluatul este ferm, elastic și nelipicios. Poți face această operațiune în vasul mixerului planetar, folosind cârligul pentru aluat. Pui aluatul într-un castron curat, îl acoperi cu folie de plastic și îl lași la dospit în frigider 24 de ore.
A doua zi, îl ții la temperatura camerei 30 de minute. Pui restul de unt între 2 folii alimentare și îl întinzi cu sucitorul sub forma unui pătrat cu latura de 20 cm. Îl dai la congelator 10 minute.
Întinzi aluatul sub forma unui dreptunghi cu dimensiunile de 40x20 cm. Așezi untul în mijloc și suprapui peste el marginile aluatului. Întinzi, foaia cu sucitorul, o împătureşti din nou în 3 și o dai la frigider 30 de minute. Repeți operațiunea de încă 3 ori, din 30 în 30 de minute.
Întinzi o foaie de aproximativ 40x20 cm și cu o grosime de 1,5 cm. Decupezi gogoși cu ajutorul unui pahar sau cu un inel de inox. Cu ajutorul unui pahar mai mic, decupezi un cerc în centrul fiecărui disc de aluat, astfel încât forma finală a gogoșilor să fie aceea a unui inel. Așezi gogoșile într-o tavă tapetată și le lași să crească aproximativ o oră, până ajung la 3 cm.
Încingi uleiul și rumenești gogoșile pe ambele părți, având grijă șă nu aglomerezi vasul. Le scoți pe șervete de hârtie, pentru a absorni surplusul de grăsime, apoi le decorezi cu zahăr pudră sau cu glazură de zahăr, după imaginație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News