Croitoru, BNR: Romania nu va atinge ținta de deficit bugetar de 4,4% din PIB

România nu va atinge ţinta de deficit bugetar stabilită pentru anul viitor, de 4,4% din PIB, pentru că nu se va îndeplini estimarea de creştere economică, şi este posibil ca şi în 2010 să existe o deraiere, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

"Anul 2011 va fi un an foarte dificil din punct de vedere fiscal, în primul rând că va fi o evoluție ciclică. Nu cred că PIB-ul va fi foarte mult modificat nominal față de anul acesta. Ascesiunea către 4,4% din PIB în 2011 este bazată pe o creştere economică. Nu cred că se va produce. Va fi o deraiere. S-ar putea să fie o deraiere şi în 2010, din cauza faptului că scăderea economică s-ar putea să fie mai mare decât se estimează acum", a spus Croitoru, la un seminar organizat de BNR.

El a precizat că ajustările necesare pentru 2011 şi 2012 sunt bazate pe reduceri foarte mari de cheltuieli, nu pe taxe.

"Gradul de rezistență la orice fel de ajustare a crescut în 2009 şi creşte şi acum. Orice ajustare va fi supusă spre adoptare poporului român, dar va fi respinsă tot mai mult, pentru că se face o masivă infuzie de populism atât din partea politicienilor, cât şi, îmi pare rău să o spun, de media", a continuat Croitoru.

Acesta a mai arătat că în 2012 vor exista alegeri, ceea ce înseamnă că şansele de a realiza ajustările necesare vor fi şi mai mici decât anul viitor.

Pentru 2010 ţinta de deficit bugetar este de 6,8%, pentru 2011 de 4,4%, iar pentru 2012 sub 3%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel