Cronică: Crăiassa Zăpezii 2. Premiera, pe 1 ianuarie 2016

Studioul rusesc Wizart Animation aduce publicului pre-pubertar continuarea filmului Crăiasa Zăpezii. Sequel-ul regizat de Alexei Țițilin dă la o parte esența basmului de Hans Christian Andersen, punând cele 4 personaje ale primei părți în altă situație aventuroasă. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2016, copiii îi vor revedea pe Orm, Gerda, Kai și nevăstuica Luta într-o nouă bătălie cu iarna veșnică.

Trol forțat de societate într-o luptă fantastică cu sinele

De această dată, personajul central al filmului este Orm, trolul ce era servitorul Crăiesei Zăpezii. În scena de deschidere, acesta jură lacului Gow că nu va mai minți niciodată, dar își încalcă promisiunea în nenumărate rânduri. Spectatorului i se dezvăluie viața trolului: locuiește cu bunica, muncește în mină, este dator vândut la bancă și urmează să fie executat silit, iar pe deasupra, nu se poate ține de nicio promisiune. Această tematică de debut lipsită de candoare ucide orice urmă de ludism conceptual, specific oricărui film destinat copiilor
Intriga este declanșată în momentul în care Orm minte în fața unei mulțimi în care era prezentă și Gerda cu Kai, atribuindu-și total învingerea Crăiesei Zăpezii. Acest lucru îl comite pentru a reuși să imprezioneze regele trolilor, cu scopul de a câștiga mâna prințesei Maribel. Astfel, reflexia din lacul Gow a trolului mincinos prinde viață, declanșând vântul de miazănoapte. Alter-ego-ul malefic de gheață devine Craiul Zăpezii. Din momentul în care vedem evoluția conflictului, orice legătură dintre titlu și film se pierde. Adaptarea titlului în engleză este o atiteză oarecum hilară: The Snow Queen 2: The Snow King. Încă o obiecție la adresa personajului principal: ce s-a întâmplat cu abilitatea lui Orm de a se transforma într-o nevăstuică neagră, sau, la nevoie, într-un periculos urs polar?

Nimic prea nou

Animația nu excelează față de filmul pe care îl succede, lăsând aceeași impresie de low-budget decent. În 3D, scenele încărcate de acțiune creează senzația de vertij. Totuși, față de Crăiasa Zăpezii, sequel-ul este ceva mai liniștit. Aventura lui Orm este surprinsă din mai puține unghiuri contextuale, lăsând o senzație de writer's block. Deși conceptual, este mai original decât precedentul său, Crăiasa Zăpezii 2 are un fir narativ nu prea interesant.

Fără Simona Pătruleasa în rolul antagonistului, putem spune că avem un crai al zăpezii mai convingător asupra trăsăturilor sale malefice. Dublajul trolului este bine realizat. La nivelul celorlalte personaje esențiale se regăsesc aceleași caracteristici valabile la producția precedentă. Voci bătrâne în cazul Gerdei și a lui Kai (de data asta mult mai șters pe parcursul acțiunii). Țiganca-pirat, Alfida, este interpretată de Ellie White, care dă mai degrabă senzația unei fete răzgâiate, decât a unei navigatoare vulgare.

Aventura din cel de-al doilea film al seriei Crăiasa Zăpezii păstrează atmosfera de duzină specifică filmelor construite pentru a vinde în perioada sărbătorilor de iarnă. Mai mult decât atât, cei de la Wizart pregătesc o a treia parte, ce va apărea pe marile ecrane în 2016.

Totuși, filmul reușește să se modeleze și pentru o audiență matură, evocând motivul luptei cu societatea și cu sinele. Printre puținele scene notabile ale producției putem aminti momentul în care personajul principal realizează că el este în același timp și protagonistul și antagonistul poveștii. O revelație atipică unei atmosfere de basm.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel