Cronobiologia, sau știința care studiază ritmurile biologice, a condus la formularea unei strategii alimentare bazate pe momentul aportului alimentar, sau cronodieta.
Această strategie alimentară se bazează pe variațiile circadiene ale diferitelor funcții biologice care, la rândul lor, se bazează pe variațiile hormonale din timpul zilei. Pe scurt, conform acestor principii, nu este important să întrebăm ”doar” cum și cât să mănânci, ci și ”când ”.
Controlul hormonal este ipoteza pe care se bazează nu numai cronodieta, ci și majoritatea celor mai recente cercetări științifice privind nutriția și pierderea în greutate, potrivit My Personal Trainer.
Mult iubita și discutată Dieta Zone este un exemplu. Conform acestor teorii, absorbția nutrienților și modificările metabolice ulterioare ar depinde de o rețea complexă de ajustări hormonale.
Există hormoni care favorizează acumularea de grăsime corporală și pierderea masei musculare și alții care favorizează eliminarea grăsimilor corporale și dobândirea masei musculare.
Stimularea secreției unuia sau altuia cu dieta înseamnă atingerea obiectivelor sau nu. Nu numai atât, este important să se evalueze nivelurile hormonale individuale, deoarece unii subiecți pot manifesta o supraproducție naturală sau o subproducție a anumitor hormoni.
În cronodieta concepută de doi medici italieni, se recomandă să consumați carbohidrați la începutul zilei .
Prin urmare, nu este vorba doar de a le limita aportul, ci și de a le distribui pe parcursul celor 24 de ore, concentrându-l dimineața și după-amiaza devreme.
Conform acestei teorii, pâinea și toate celelalte alimente cu un conținut ridicat de carbohidrați trebuie, prin urmare, să fie consumate dimineața, deoarece în această fază a zilei acțiunea liposintetică și anabolică a insulinei este contracarată de hormonii corticosteroizi (cortizol).
Activitățile desfășurate în timpul zilei vă permit să metabolizați o mare parte a energiei introduse cu alimente în prima parte a zilei.
Dacă pe de o parte este important ca susținătorii cronodietei să reducă aportul de carbohidrați în orele de seară, pe de altă parte consumul de proteine va trebui crescut în această perioadă a zilei.
Profilul hormonal care se stabilește seara favorizează utilizarea grăsimilor în scop energetic și construirea masei musculare pe timpul nopții.
La origini, cronodieta a fost de fapt o dietă disociată, o dietă care impunea nu numai consumul anumitor nutrienți în anumite momente ale zilei, ci și interzicerea consumului de alimente de origine diferită în aceeași masă (de exemplu, a fost necesar să se separe consumul de carbohidrați de cel de proteine).
Evident, o metodă atât de drastică nu poate avea decât câteva implicații negative. Următoarea listă arată avantajele și dezavantajele cronodietei.
Consumă alimente distribuindu-le în 4-5 mese zilnice.
Importanța micului dejun.
Masa de seară trebuie sa fie suficient de desprinsă din momentul somnului.
Aportul de alimente pe timp de noapte trebuie evitat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu