Guvernul a aprobat restaurarea Crucii de pe Caraiman, monumet închinat eroilor din Primul Război Mondial. Va fi înlocuit sistemul de iluminat al monumentului, se va amenaja un spațiu expozițional în interiorul soclului, iar un sistem performant va asigura protecția împotriva descărcărilor electrice din atmosferă.
Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii și Identității Naționale, a semnat un aviz favorabil pentru restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional pentru Crucea Comemorativă a Eroilor Români din Primul Război Mondial – Crucea de pe Vârful Caraiman,se arată într-un comunicat al ministerului.
Potrivit avizului, se prevăd lucrări de restaurare și refacere a finisajelor teraselor, a finisajelor exterioare și interioare, a confecțiilor metalice, a tâmplăriilor la partea de soclu, precum și amenajarea unui spațiu expozițional în interiorul soclului, potrivit realitatea.net.
De asemenea, vor fi revizuite instalațiile și se va înlocui sistemul de iluminat al crucii, iar un sistem performant va asigura protecția împotriva descărcărilor electrice din atmosferă. Avizul a fost solicitat de Direcția Domenii și Infrastructură din Ministerul Apărării Naționale.
[citeste si]
„În vara acestui an, 2017, marcăm Centenarul bătăliilor de la Mărășești, Mărăști, Oituz, care, pentru Armata Română, au constituit un punct de cotitură, și o îmbărbătare pentru națiunea română, în Primului Război Mondial. Nu facem suficient pentru a păstra vie amintirea eroilor care au luptat în Primul Război Mondial, făcând posibilă Marea Unire. Printre monumentele, puține, care le cinstesc jertfa, este Crucea de pe Vârful Caraiman. Decizia semnării acestui aviz favorabil care se adaugă altora de acest gen, care vor fi luate în viitorul apropriat, în pregătirea aniversării centenarului Unirii de la 1 Decembrie 1918", a declarat ministrul Ionuț Vulpescu.
Monumentul a intrat în Guinness World Record
Crucea Caraiman a fost ridicată între anii 1926 şi 1928, fiind situată pe Vârful Caraiman. A fost desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, potrivit site-ului Guinness World Record.
Crucea Caraiman este situată la altitudinea de 2.291 metri, conform Guinness World Record. Monumentul are o înălţime de 39,5 metri şi include un soclu din ciment de 8 metri.
Crucea este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 8 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.
Monumentul a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ai României "întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei", aşa cum stă scris pe placa comemorativă fixată pe partea nordică a soclului.
Potrivit documentelor de la vremea respectivă, realizatorii structurii metalice au fost Direcţia de Poduri din cadrul Direcţiei Generale CFR şi secţiile L1 şi L5 Sinaia, proiectanţii - inginerii români Teofil Revici şi Alfred Pilder, iar dirigintele de şantier - Nicu Stănescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News