Crucea Caraimanului va fi reparată după ce MApN a semnat contractul de execuţie a lucrărilor de restaurare şi reabilitare.
Publicitate
Crucea Caraimanului va căpăta o nouă strălucire după restaurare. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, luni, semnarea contractului de execuţie a lucrărilor de restaurare şi reabilitare a Crucii Caraiman. Potrivit unui comunicat al MApN, lucrările vor fi executate de asocierea de firme Top Line Construct SRL şi Impresa di Construzioni Ing. E. Mantovani S.p.A, care a fost desemnată câştigătoare în cadrul procedurii de achiziţie derulată prin intermediul platformei SEAP.
Crucea Caraimanului - Valoarea contractului este de 13,75 milioane de lei fără TVA, iar termenul de finalizare este de 36 de luni. Lucrările vor fi coordonate de Centrul de Domenii şi Infrastructuri Sibiu, din cadrul Direcţiei Domenii şi Infrastructuri.
Crucea Caraimanului - Restaurarea şi reabilitarea Crucii Caraiman se realizează în baza unui proiect cu finanţare europeană, care va fi implementat de MApN până în 31 decembrie 2020. Proiectul se numeşte 'Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor 'Crucea Caraiman'/ Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)' şi este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Contractul de finanţare a fost semnat de către Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, la data de 26 iulie 2017.
[citeste si]
Crucea Caraimanului - Crucea Eroilor Neamului este un monument construit între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 m, pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuți în Primul Război Mondial. La baza vârfului Caraiman se află orașul Bușteni, conform Wikipedia.
Crucea Caraimanului - Denumirea monumentului este Crucea Eroilor Neamului, dar popular este denumit Crucea de pe Caraiman, fiind trecut pe lista monumentelor istorice cu codul PH-IV-m-A-16887.
Acest monument a fost desemnat de către Guinness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.
Crucea Caraimanului, ce se schimbă
Se prevăd lucrări de restaurare și refacere a finisajelor teraselor, a finisajelor exterioare și interioare, a confecțiilor metalice, a tâmplăriilor la partea de soclu, precum și amenajarea unui spațiu expozițional în interiorul soclului.
De asemenea, vor fi revizuite instalațiile și se va înlocui sistemul de iluminat al crucii, iar un sistem performant va asigura protecția împotriva descărcărilor electrice din atmosferă. Avizul a fost solicitat de Direcția Domenii și Infrastructură din Ministerul Apărării Naționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu