Tribunalul Bacău a decis, în cazul crucilor românești de beton ridicate de orașul Dărmănești în Cimitirul din Valea Uzului, că au fost amplasate ilegal și trebuie îndepărtate.
Tribunalul Bacău a anulat, prin hotărârea pronunțată joi, 10 februarie, autorizația de construire emisă pentru parcela românească din Cimitirul militar Valea Uzului și a dispus, astfel, demolarea construcției ilegale. Pârâții au fost obligați la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 350 lei.
Hotărârea instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
În extrasul hotărârii se arată că instanța "anulează autorizaţia de construire nr 69/17.12.2018 pentru lucrări de construire monument cimitir internaţional şi 50 de cruci pentru eroii români emisă de Primarul Comunei Dărmăneşti şi dispune desfiinţarea lucrărilor executate în baza acestei autorizaţii de construire".
Judecătorii au admis doar calitatea procesuală activă a comunei Sânmartin, dintre părțile reclamante din Ținutul Secuiesc, dar și excepția lipsei de interes a acțiunii formulate de reclamante Asociaţia Pentru Protecţia Drepturilor Minoritare “Mikó Imre”. Totodată, a fost respinsă cererea de intervenţie a UAT Judeţul Harghita, dar s-a admis cererea acestuia de intervenţie accesorie, transmite agenția maghiară MTI.
Reprezentantul legal al comunei Sânmartin, avocata Júlia Kis, a explicat pentru sursa citată că anterior, procesul a fost suspendat până la încheierea celui care a clarificat statutul juridic al cimitirului. În octombrie 2021 însă, Curtea de Apel Bacău a anulat definitiv decizia din martie 2019 al Consiliului Local Dărmăneşti - care prevedea transferarea cimitirului militar în domeniul public al orașului. În luna aprilie, s-a înființat o parcelă românească în cimitirul aşezării depopulate Valea Uzului.
În prezentul proces s-a mizat pe faptul că orașul Dărmănești a emis autorizaţia de construire pe un teren care nu îi aparținea.
Amintim că, în 6 iunie 2019, mii de români au "invadat" cimitirul pentru a participa la sfinţirea parcelei şi monumentului românesc. Secuii prezenți au încercat să împiedice acest lucru. Atât scandalul de atunci, cât și manifestările care au urmat au însemnat o rampă de lansare pentru copreședintele AUR, George Simion.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu