Președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru data de 21 februarie.
Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, miercuri, 21 februarie, la Palatul Cotroceni. În cadrul ședinței vor fi prezentate raportul CSAT pe 2023, dar și situația de securitate în zona Mării Negre, în contextul războiului din Ucraina. Anunțul a fost făcut luni, 12 februarie, de Administrația Prezidențială, care a prezentat și ordinea de zi a ședinței CSAT:
- Evoluții privind situația de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și implicații pentru România;
- Progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special privind derularea programelor de înzestrare și demersurile de creștere a gradului de încadrare, precum și retenția personalului;
- Raport privind activitatea desfășurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023;
- Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind activitatea desfășurată în anul 2023.
În cadrul ședinței CSAT vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale, se mai precizează în comunicatul de la Cotroceni.
Citește și Președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT
Analistul politic Bogdan Chirieac a venit cu observații, în direct la România TV.
"N-o să se facă gaură-n cer cu acest CSAT! Dar e important că l-a convocat și că vor dezbate niște lucruri. Nu înseamnă că ele se duc și la îndeplinire. Ați văzut vreo referință a domniei sale (n.r. președintele Klaus Iohannis) în legătură cu acest CSAT la modul - așa cum am hotărât la ultimul CSAT, a început implementarea.... Nu! Dar, mă rog, partea militară își va comunica temerile guvernului, guvernul va spune că DA, că bani mai mulți nu are guvernul să le dea cel puțin în acest an, dar și-n anii care vin. Măcar să ținem de cei 2% alocare pentru apărare ca să fim în rândul lumii.
Eu nu cred că este prea înfricoșat președintele. În plus, unde l-ați văzut pe domnia sa venind cu soluții? Hai să fim serioși! Nu! Vor fi ședințele acestea, poate că se hotărăște ceva în cadrul stagiului militar obligatoriu voluntar, un raport cu privire la Programul de înzestrare... dar vedeți că Programul de înzestrare e rupt în două fundamental fiindcă economia României nu produce nimic! Aproape nimic la Programul de înzestrare. Ori tocmai aici este cheia: să urmezi exemplul Poloniei care se înarmează, într-adevăr, și-și face armată. Doar că industria poloneză produce efectiv armament de cea mai bună calitate și muniție. Aici ar fi un punct de inflexiune! Să bage economia României și în industria de armament! Opinia mea este că trebuie să ia la privat, pentru că statul n-o să-ți facă decât găuri. Adică toate care sunt ale statului în industria de apărare sunt pe minus. Cele private sunt pe plus. Armata română nu reușește să vândă mai nimic, trebuie să treci de generalii români care hotărăsc achiziția..." a explicat Chirieac.
Armata română are în prezent în derulare 20 de programe majore de achiziții militare, dar la nivelul MApN sunt în diferite stadii peste 60 de programe de înzestrare. Dintre acestea, 15 noi programe majore vor fi lansate în acest an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu