Cseke Atila dă 2,8 lei în plus ”familiștilor”, ca să facă gărzi. Răspunsul medicilor: să-i păstreze!

proteste-medici
proteste-medici

Ministerul Sănătății a anunțat noile norme ale Contractului Cadru, prin care se încearcă impunerea centrelor de permanenţă. Medicii de familie, care sunt obligați să facă de gardă în aceste centre, resping subordonarea față de Ambulanță și ”momeala” oferită prin creșterea veniturilor cu 2,8 lei pe oră.

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, a anunțat printr-un comunicat că au apărut schimbări în proiectul ministerial. Astfel, s-a prevăzut înfiinţarea centrelor de către un grup de 7 medici, faţă de 5 medici cât era stipulat în prezent, pentru a nu încărca programul medicilor. Rodica Tănăsescu, președinta Societății de Medicină a Familiei, consideră însă că aceste norme vor face și mai dificilă înființarea centrelor de permanență în zonele rurale, unde este deficit de medici. ”Centrele s-ar justifica doar în comunitățile izolate, dar tocmai acolo se încurcă lucrurile, pentru că nu sunt suficiență medici și dacă ar fi nevoie de 3 persoane, darmite de 7”, ne-a declarat Rodica Tănăsescu. Ministerul a făcut unele concesii și a acceptat ca, în situaţia în care nu se poate respecta condiţia de a se constitui un grup de 7 medici pentru asigurarea serviciului în regim de gardă în centrele de permanenţă, se pot înfiinţa şi centre de permanenţă cu 5 sau 6 medici de familie dacă aceştia sunt de acord să funcţioneze în această formulă. În situaţia în care  numărul medicilor din zonă este mai mic decât numărul minim de 5, atunci pot fi cooptaţi medici de familie care nu sunt titulari de cabinet sau medici rezidenţi în medicina de familie în anul III de pregătire pentru a constitui echipele de gardă necesare funcţionării centrului de permanenţă, se arată în noile norme. Totuși, este greu de crezut că medicii rezidenți vor pleca la țară în timpul rezidențiatului.

 Medicii de familie, dirijați de ”112”

Ministerul Sănătății precizează că, în situaţia în care centrul de permanenţă are la dispoziţie o autospecială de consultaţii la domiciliu, activitatea medicilor de familie în afara acestui centru este coordonată de catre dispeceratul medical de urgenţă, după cum urmează:

a) în situaţia în care pacientul sau aparţinătorii acestuia se adresează dispeceratului medical de urgenţă prin numărul unic de apel 112, iar din informaţiile obţinute se apreciază că starea pacientului nu este critică, dispeceratul medical de urgenţă solicită deplasarea la domiciliu a medicului de familie care efectuează serviciul în regim de gardă în cadrul centrului de permanenţă.

b) în cazul în care pacientul sau aparţinătorii acestuia se adresează direct centrului de permanenţă, solicitând acordarea unei consultaţii la domiciliu, medicul de familie care efectuează serviciul în regim de gardă în centrul de permanenţă se deplasează la domiciliul pacientului numai cu acordul dispeceratului medical de urgenţă.

Rodica Tănăsescu ne-a declarat că este imposibil ca medici de altă specialitate, cum sunt cei de urgență, să coordoneze activitatea medicului de familie. ”Ar trebui ca specialiștii de la 112 să acorde consultații potrivit specialității lor, iar noi să fim lăsați să ne facem datoria, în specialitatea noastră”.

Salarii mai mari cu 2,8 lei/oră

Ministrul Sănătăţii a dispus majorarea tarifelor pentru medicii de familie care efectuează gărzi în centrele de permanenţă. Astfel, un medic de familie va primi un tarif orar de 12, 8 lei/h indiferent de gradul profesional, faţă de 10 lei /h aşa cum era prevăzut în prezent, tarif din care medicul era obligat să plătească şi utilităţile centrului.

Medicii cu care am discutat au declarat că suma nici nu poate intra în discuție, ca motivare suplimentară pentru un om care lucrează toată noaptea, în condiții de stres și chiar cu riscul de a fi agresat. ”Să-i păstreze, cei doi lei optzeci”,  au spus medicii. Ei au mai fost păcăliți de autorități la campaniile de vaccinare. Sumele plătite pentru campanie,în primul semestru,  au fost ”recuperate” ulterior, prin diminuarea veniturilor medicilor, așa încât, la sfârșitul anului, statul a obținut un serviciu suplimentar, pe gratis.

Conform proiectului de act normativ, autorităţile locale vor fi obligate să se implice în finaţarea centrelor de permanenţă. Astfel, autorităţile locale vor avea obligaţia să asigure personalul auxiliar ( îngrijitoare, paznic, registrator medical, după caz, dacă pun la dispoziţie spaţiul, şi paza pentru cabinetele care participă la un centru de permanenţă, indiferent de forma de organizare a centrului de permanenă) ; dotarea minimală necesară funcţionării centrelor de permanenţă, dacă pun la dispoziţie spaţiul pentru centrul de permanenţă;  utilităţile necesare funcţionării centrelor de permanenţă şi plata acestora, dacă pun la dispoziţie spaţiul pentru centrul de permanenţă.

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a alocat 21 milioane de lei pentru funcţionarea centrelor de permanenţă. În prezent, în România funcţionează 88 centre de permanenţă. În urma noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii urmăreşte înfiinţarea a încă 60 de astfel de unităţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel