Cseke susține că un oficial UE a lăudat închiderea spitalelor. Ce a răspuns ministrul când i s-a amintit că țiganii nu merg la vaccinare

cseke 2
cseke 2

Ministerul Sănătății  a anunțat că Marc Sprenger, directorul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) susține politica de închidere a spitalelor. Sprenger a făcut o vizită în țara noastră, având întâlniri cu ministrul Sănătății și specialiști ai Institutului de Sănătate Publică. Ministerul Sănătății a emis un comunicat în care se arată că ”directorul ECDC a considerat necesară reducerea numărului de spitale”. Este oferit și un citat din timpul convorbirilor. „În Olanda şi eu am făcut parte din acel comitet, care a luat decizii privitoare la restructurarea sistemului sanitar. Sunt adeptul unui sistem de sănătate cu spitale mai puţine, dar mai bine echipate din toate punctele de vedere” – susține MS că a declarat Marc Sprenger.

De regulă, oficialitățile europene se feresc să facă referiri la politicile țărilor membre, mai ales că domeniul sanitar nu este reglementat decât în mică măsură de aquis-ul comunitar. Este posibil ca Sprenger să fie un susținător al politicilor dure de raționalizare a cheltuielilor în Sănătate, dar părerile sale personale nu reprezintă poziții ale instituțiilor europene. În plus, nu poate fi făcută nicio paralelă cu situația din Olanda, care are altă infrastructură (autostrăzi, elicoptere etc.) și un alt sistem de medicină primară. Ministrul Sănătății, aflat sub o puternică presiune după ce  închiderea spitalelor a fost contestată de comunitățile locale, a încercat să justifice măsurile luate folosind imagini șocante ale unei paciente aflate în tratament într-una din unitățile restructurate. Folosirea oficialităților internaționale pentru justificarea unor politici interne este o altă practică discutabilă.

Romii nu știu că pot să se vaccineze

La întâlnire s-a ridicat şi problema tuberculozei, boală care are o incidenţă mare în România. Minsitrul Sănătății nu a precizat dacă oficialitățile europene se arată îngrijorate de închiderea unor dispensare TB, odată cu spitalele în structura cărora funcționau, limitându-se la a declara că  programul de tuberculoză este un program prioritar al Ministerului Sănătăţii. Mark Sprenger a avertizat și în ceea ce privește situația romilor, care nu intră în programul de imunizări și la care s-ar putea extinde boli transmisibile grave. Ministrul Cseke i-ar fi răspuns, potrivit biroului de presă al MS: ”Acesta este un subiect complex din toate punctele de vedere. În primul rând această comunitate nu este obişnuită cu accesarea acelor servicii medicale, care sunt asigurate prin lege, în mod unitar pentru toţi cetăţenii României. Cel mai important ar fi acum derularea unor campanii de informare privind importanţa accesării serviciilor medicale în rândul comunităţii rrome, cu focalizare pe partea de vaccinare. Ministerul Sănătăţii are un program de imunizare în cadrul căruia trebuie pus accent şi pe vaccinarea copiilor din această etnie.”

Citește și ”Imagini șocante cu o femeie internată  la spitalul Băneasa făcute publice de ministrul Sănătății”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel