Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat că publicațiile online DeCe News și Lumea Justiției, precum și televiziunea Antena 3, au lezat independența justiției când au publicat sau difuzat anumite declarații referitoare la ancheta DNA în cazul CEO-ului Antena Group, Sorin Alexandrescu. Secția de procurori a CSM, condusă de Oana Schmidt Hăineală, a sesizat Inspecția Judiciară pe 29 iulie anul acesta.
Plenul CSM a analizat, în ședința de marți, rezultatele verificărilor efectuate de către Inspecția Judiciară privind cererea de apărare a independenței sistemului judiciar, solicitată de Secția de procurori a CSM. ”Luând în considerare toate aceste aspecte, Plenul CSM a decis că cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de Secţia pentru procurori a Consiliului este întemeiată şi, în consecinţă, a procedat la admiterea acesteia”, se arată într-un comunicat al CSM.
Citește și: Europarlamentar, reacţie la abuzurile Oanei Hăineală, după sesizarea DeCe News către PE şi CE
Consiliul susține că Antena 3, DeCe News și Lumea Justiției au folosit ca suport, începând cu 25 iulie, pentru afirmații cu caracter denigrator la adresa procurorilor anticorupție și a sistemului judiciar în ansamblu, în perioada instrumentării dosarului Alexandrescu.
Verificările efectuate în cauză de inspectorii Direcţiei de Inspecţie Judiciară pentru Procurori au stabilit următoarele: afirmaţiile formulate prin intermediul postului TV „Antena 3” şi al publicaţiilor on-line „DCNews” şi „lumeajustiţiei.ro” la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt de natură a induce ideea unei implicări a politicului în justiţie şi să creeze suspiciuni în rândul opiniei publice cu privire la independenţa şi imparţialitatea procurorilor. Prin astfel de afirmaţii, care reprezintă o deformare evidentă a realităţilor de fapt, s-a indus în mod indirect ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, în sensul că procurorii ar fi instrumentat dosarul penal la solicitarea Preşedintelui României, într-un alt cadru decât cel legal prevăzut de legislaţia penală. Or, acreditarea ideii că magistraţii nu respectată legea, fiind doar executanţii unor comenzi politice, nefiind independenţi, are drept consecinţă alterarea încrederii opiniei publice în competenţa, corectitudinea şi probitatea pe care în mod legitim orice persoană le aşteaptă de la magistraţii cărora le încredinţează apărarea drepturilor sale, se arată în comunicatul CSM.
În cazul Antenei 3, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat CNA.
Citește și: Guy Verhofstadt, răspuns la sesizarea DeCe News împotriva Oanei Hăineală
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că moderatorul şi invitaţii emisiunilor „La ordinea zilei” din datele de 25 şi 26 iulie 2013, difuzate de postul de televiziune „Antena 3”, au dezbătut aspecte ce au vizat modul de instrumentare al dosarului penal nr. 129/P/2013 al DNA - Secţia de Combatere a Corupţiei, în condiţiile în care, în această cauză, a fost începută urmărirea penală la data de 24 iulie 2013 tocmai faţă de acest post de televiziune, în calitate de persoană juridică. Aceste dezbateri, precum şi comentariile jurnaliştilor de la publicaţiile on-line „DC News” şi „lumeajustiţie.ro”, contravin precizărilor din Codul deontologic al ziaristului adoptat de Clubul Român de Presă în care se prevede la articolul 5 obligaţia ziaristului de evitare a „(…)publicării comentariilor şi luărilor de poziţie asupra unor cauze aflate pe rol în justiţie, mai spune CSM.
Citește aici comunicatul integral al CSM
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News