Cunoscutul avocat Sergiu Andon a explicat, pentru DC News, cum s-a ajuns la refuzul CSM de a aproba arestarea preventivă a procurorilor DNA Mircea Negulescu (Portocală) si Lucian Onea.
"Atitudinea CSM-ului era previzibilă pentru că este un organism impotent. El este conceput, funcționează și se alege ca un fel de sindicat de protecție al magistraților ca persoane și în niciun caz pentru protecția sistemului sub aspectul unei bune funcționări. Pe speța ca atare, pe mine nu mă deranjează cel mai mult că nu s-a aprobat arestarea pentru că, în primul rând, nu știm dosarul și în al doilea rând, că justiția, dreptatea, instaurarea ordinii de drept, buna funcționare a sistemului judiciar nu sunt legate neapărat de măsura arestării.
Dacă ne amintim bine, chiar se spune că este o măsură excepțională, că primează prezumția de nevinovăție. Ce însă trebuie să ne atragă atenția este lentoarea cu care organismele judiciare reacționează față de marile greșeli și abuzuri comise în sistem. Mă deranjează mai mult încetineala manifestată în timp. Sistemul nu s-a dovedit, pe parcursul vremii, capabil, și mai ales dornic să intervină promt atunci când apar cele mai mici semne de derapaj", a declarat Andon pentru DC News.
Avocatul semnalează și un alt aspect al problemei care este la fel de important, însă nu foarte dezbătut.
"O altă latură a chestiunii este răspunsul care nu prea poate fi dat la întrebarea: cui se adresează omul de rând? Acum cazurile sunt în atenția întregii societăți civile. Toată lumea se oripilează. Toți așteptăm rezultate drastice, lanțuri, ocnă, dar marea problemă într-o societate democratică este ce șansă au avut victimele, cei supuși abuzurilor și ce șanse au persoanele, în continuare, supuse abuzurilor care nu beneficiază de dezvăluiri spectaculoase ale unor cazuri dezbătute de opinia publică și mass media.
Ce șanse au să se adreseze cuiva și cui anume, care să și reacționeze promt la semnele de derapaj? Aici nu vorbim despre a căuta soluția, verdictele, actul de dreptate. Asta e treaba instanțelor. Aici vorbim despre abuzuri ale magistraților ca: proasta pregătire, comportamentul, exchibiționismele, avansurile sexuale. În aceste cazuri CSM-ul, altfel structurat, ar trebui să reacționeze prompt ca abuzurile să nu capete proporțiile monstruoase pe care acestea le-au căpătat deja", a concluzionat avocatul pentru DC News.
VEZI ȘI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu