Daniel Morar, care a fost instatat, luni, judecător la Curtea Constituțională, poate sta liniștit cei nouă ani cât durează mandatul la Curte. CSM, prin mărinimia președintelui, Oana Hăineală, a decis să-i rezerve postul de procuror până când acestuia îi va expira mandatul de judecător. Asta în condițiile în care Daniel Morar și-a depus demisia din magistratură pentru a nu intra în incompatibilitate, scrie Lumea Justiției.
Plenul Consiliului a adoptat o hotărâre prin care fostul șef an DNA, Daniel Morar, i s-a rezervat postul de procuror la Parchetul Curții de Apel Cluj pentru o perioadă de nouă ani, cât va dura mandatul acestuia la Curtea Constituțională.
Decizia CSM este cel puțin ciudată, în condițiile în care Daniel Morar și-a dat demisia din magistratură pentru a nu intra în incompatibilitate. Cu alte cuvinte, CSM a rezervat un post de magistrat, timp de noua ani, unei persoane despre care a luat act că nu mai face parte din sistem.
La data de 4 iunie 2013, Plenul CSM, prin Hotararea nr. 472, a luat act de demisia lui Daniel Morar din funcția de procuror al Parchetului Curții de Apel Cluj și a propus președintelui Traian Băsescu eliberarea acestuia din funcție.
Potrivit articolului 125 din Constituție: “Funcția de procuror este incompatibilă cu orice alta funcție publică sau privată, cu exceptia funcțiilor didactice din învățământul superior”. Prin urmare, CSM a ingnorat Constituția și a rezervat un post, în mod ilegal, ca și când Morar ar fi fost suspendat din funcția de procuror pe durata mandatului de judecator CCR, desi în realitate el era demisionat din sistem.
Prin această decizie, CSM a comis și un act discriminatoriu in sistemul judiciar, văduvind PCA Cluj de dreptul de a avea schema de personal completă pentru o perioadă de nouă ani. Astfel, prin decizia Plenului CSM, Daniel Morar poate să revină, după nouă ani de mandat la CCR, la Parchetul Cluj, fără a mai fi nevoit să susțină examenul de intrare în magistratură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News