Secția pentru Procurori a CSM i-a transmis ministrului Justiției, Mona Pivniceru, un răspuns la acuzațiile ei din raportul comparativ al interviurilor candidaților pentru funcțiile de procuror general al României și procuror șef al DNA.
Secția i-a reamintit lui Pivniceru că procedura de selecție a viitoarei conduceri a Ministerului Public nu este prevăzută în nicio lege, iar raportul său comparativ nu contrabalansează credibil hotărârile Secției de avizare negativă a celor doi intervievați, Tiberiu Nițu și Ioan Irimie. Scandalul până acum mocnit dintre membrii CSM și Mona Pivniceru este la un pas să izbucnească.
În răspunsul CSM scrie că „În scrisoarea transmisă la 21.09.2012 de Secretarul General al Comisiei Europene s-a arătat, cu privire la această procedură, că „ trebuie să fie credibilă şi pe deplin transparentă pentru a-i convinge pe cei mai buni posibili candidaţi să se înscrie în competiţie".
Comisia a precizat, printre altele, că procedura trebuie să fie publică şi să implice conducerile Ministerului Public şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, să se prevadă un timp rezonabil pentru întregul proces de selecţie şi să fie formalizată prin emiterea unui ordin minsterial, potrivit ziuanews.ro.
"Secţia pentru procurori a CSM a realizat interviul în baza unei metodologii unitar asumate de toţi membri Secţiei, pentru a verifica competenţele profesionale în raport şi de proiectele prezentate, precum şi de aspectele profilului candidatului propus, ţinând de abilităţile manageriale, rezistenţa la stres, capacitatea de adaptare rapidă, capacitatea de relaţionare şi comunicare şi celelalte criterii prevăzute în Hotărârea nr. 161/2011 a Secţiei pentru procurori. În toate celelalte situaţii care vizează selecţia magistraţilor, atât pentru funcţii de execuţie, cât şi pentru funcţii de conducere, procedurile sunt formalizate în cuprinsul unor regulamente, formă juridică ce este de natură a asigura atât publicitatea procedurii, prin publicare în Monitorul Oficial al României, cât şi posibilitatea verificării în justiţie a conformităţii cu legislaţia de nivel superior. Procedura interviului în faţa Secţiei pentru procurori este utilizată din anul 2006, obiectivitatea acesteia nefiind pusă la îndoială. Interviul desfăşurat în faţa Secţiei pentru procurori a fost public, fiind totodată transmis online. Considerăm că evaluarea propriei proceduri de către Ministerul Justiţiei, procedură de altfel neasumată normativ, nu contrabalansează într-o manieră credibilă motivarea hotărârilor Secţiei pentru procurori care reflectă măsura în care candidaţii au satisfăcut criteriile de exigenţă pentru funcţiile pentru care au fost propuşi. În acord cu poziţia constantă din ultimii ani a Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori apreciază ca fiind imperativ necesară realizarea procedurii de numire în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, respectiv, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-o modalitate simetrică cu cea prin care se realizează numirea preşedintelui, vicepreşedintelui şi preşedinţilor de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, respectiv propunerile pentru funcţiile anterior menţionate să fie iniţiate de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii", precizează răspunsul CSM.
Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, i-a atacat dur pe membrii Secției pentru Procurori a CSM pentru modul în care aceștia i-au intervievat pe candidații pentru funcțiile de procuror general al României și procuror șef al DNA, Tiberiu Nițu și Ioan Irimie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu