Plenul CSM se reunește, miercuri, pentru a-și alege noua conducere. Pentru funcţia de preşedinte candidează judecătorul Mircea Aron, iar pentru vicepreşedinte - procurorul Luminiţa Palade.
Pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM se află şi prezentarea raportului de activitate al instituţiei pe anul 2015, în mandatul judecătorului Marius Tudose - preşedinte şi al procurorului Bogdan Gabor - vicepreşedinte.
Preşedinţia va fi reprezentată la şedinţa CSM de Simina Tănăsescu, consilier prezidenţial în cadrul Departamentului Reformă Instituţională şi Constituţională.
Candidaţii pentru şefia CSM trebuie să prezinte un proiect managerial care să cuprindă viziunea acestora referitoare la gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare.
Prioritățile lui Mircea Aron
Judecătorul Mircea Aron, care candidează pentru funcţia de preşedinte al Consiliului, spune, în proiectul de candidatură, că CSM trebuie să gestioneze în cele mai bune condiţii de transparenţă şi corectitudine procedurile privind numirea în funcţii de conducere la ÎCCJ, PÎCCJ şi DNA. În opinia sa, o prioritate a CSM în 2016 ar trebui să fie sesizarea Parlamentului cu propunerile de modificare a legilor Justiţiei elaborate de Consiliu, în baza unei analize serioase a nevoilor sistemului şi care au făcut obiectul consultărilor cu instanţele de judecată, cu ÎCCJ, MP, INM. Potrivit acestuia, o componentă importantă a activităţii CSM va rămâne cooperarea cu Comisia Europeană în cadrul MCV, el subliniind că ar fi nevoie de o coordonare mai strânsă şi un mesaj unitar cu MJ, ÎCCJ şi MP în comunicarea cu oficialii europeni, astfel încât informarea să nu fie distorsionată.
Prioritățile Luminiței Palade
Luminiţa Palade, candidat la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului, consideră că se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraţilor în funcţii de conducere şi de execuţie. Luminiţa Palade apreciază că apărarea independenţei şi reputaţiei profesionale a magistraţilor constituie un reper fundamental al activităţii CSM. Consolidarea Inspecţiei Judiciare este apreciată ca fiind 'o prioritate zero' a CSM. Printre priorităţi se mai numără întărirea integrităţii sistemului judiciar, calitatea şi transparenţa actului de justiţie, o politică de resurse umane corelată cu încărcătura de dosare pe parchete şi instanţe de judecată şi stabilizarea personalului acestora. Referitor la independenţa sistemului judiciar, în document se arată că ultimul raport MCV a invitat România 'să efectueze o evaluare globală a procedurilor de numire în funcţii de conducere în cadrul magistraturii, astfel încât până în luna decembrie 2015 să existe în acest sens proceduri clare şi detaliate, bazate pe modelul procedurilor utilizate pentru numirea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News