În opinia separată formulată la decizia prin care CSM a respins acţiunea disciplinară împotriva celor trei magistraţi se arată că judecătoarele care au anulat condamnarea la şapte ani de închisoare a lui Dinel Staicu "au nesocotit în mod grav normele de drept procesual penal".
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, a respins, pe 4 decembrie 2012, ca neîntemeiată acţiunea disciplinară împotriva judecătoarelor Liliana Bădescu, Veronica Cîrstoiu şi Dumitriţa Piciarcă, de la Curtea de Apel Bucureşti, care au anulat condamnarea la şapte ani de închisoare a lui Dinel Staicu, în dosarul fraudării Băncii Religiilor, scrie Mediafax.
Potrivit motivării hotărârii, dată publicităţii, vineri, de CSM, "obiectul verificării disciplinare nu-l poate constitui raţionamentul logico-juridic al magistratului chemat să judece/ instrumenteze o cauză", iar "opinia pe care acesta şi-o formează, în urma raţionamentului logico-juridic nu poate fi cenzurată decât în căile de atac prevăzute de lege şi nu poate forma obiectul unei verificări disciplinare".
Secţia pentru judecători a reţinut totodată că cei trei magistraţi nu au acţionat cu gravă neglijenţă.
Decizia prin care s-a stabilit că cei trei magistraţi nu au săvârşit abaterea disciplinară "constând în exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, prin încălcarea din culpă în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil a normelor de drept procesual" a fost luată cu majoritate de voturi, însă a fost şi o opinie separată în sensul admiterii acţiunii disciplinare.
În opinia separată se precizează că "cele trei pârâte judecătoare, prin pronunţarea deciziei penale nr... au nesocotit în mod grav normele de drept procesual penal ce reglementează instituţia contestaţiei în anulare, pe care au transformat-o dintr-o cale extraordinară de atac într-o cale ordinară de atac, prin reanalizarea unei excepţii ce a făcut obiectul judecăţii în fond, criticând de fapt soluţiile adoptate de instanţe cu ocazia judecării cauzei în fond".
În documentul citat se mai menţionează că cei trei magistraţi care au făcut parte din complet au admis o cale de atac în afara cadrului legal. "Aparent, temeiul legal care le-a permis acest lucru este articolul 386 litera d Cod de procedură penal- care reglementează contestaţia în anulare în situaţia în care există două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă. Însă din motivarea deciziei pronunţate de complet rezultă că nu sunt date condiţiile acestui caz", se precizează în opinia separată.
Judecătoarele au pronunţat o soluţie care a produs o consecinţă ireparabilă
De asemenea, în documentul citat se mai arată că "admiţând această cale de atac şi pronunţând decizia penală pe motivul existenţei autorităţii de lucru judecat, pârâtele şi-au arogat prerogative care nu le sunt recunoscute de lege, transformând calea de atac extraordinară a contestaţiei în anulare care a formulat obiectul dosarului Curţii de Apel Bucureşti într-o prelungire a procesului penal, creând practic un nou grad de jurisdicţie, în cauza analizată , respectiv un al patrulea grad de jurisdicţie neprevăzut de lege".
"Apreciem că pârâtele au săvârşit abatere de gravă neglijenţă. Ele ştiau că nu au dreptul să analizeze temeinicia hotărârilor de apel şi de recurs, iar interpretările pe care au încercat să le dea cu privire al această posibilitate nu îşi aveau temei nici în legislaţie, nici în jurisprudenţă sau doctrina de specialitate- din acest motiv opinia minoritară reţine că această culpă este una nescuzabilă. Cu toate acestea, au pronunţat o soluţie care a produs o consecinţă ireparabilă, în sensul că a fost pus în libertate un infractor deja condamnat", se arată în opinia separată.
Judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu, de la Curtea de Apel Bucureşti, au fost cercetate de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care au decis anularea unor decizii anterioare ale instanţelor prin care Dinel Staicu, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci